Cijela Hrvatska priča o mladom nogometnom sucu iz Zagorja koji je javno istupio o dovođenju stranih sudaca u naš nogomet

“Ovo je veliki šamar mojim kolegama. Stojim kod svojih riječi”

Objavljeno: 02.04.2024. zagorjeinternational

Mladi zagorski nogometni sudac Zdravko Fotivec iz Špičkovine koji sudi 2. NL, ovog je vikenda na utakmici Belišća i Trnja koju je sudio na Veliku subotu u Belišću, jasno dao do znanja što misli o odluci HNS-a da ‘dovede’ strane suce u naš nogomet.

Fotivec je na teren izašao u majici s natpisom “Ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo. #NeTrebamoStraneSuce”. 

Prethodno je na društvenim mrežama napisao da je 30. ožujka 2024. dan kada je hrvatsko suđenje doživjelo najveću sramotu. Podsjetimo, tada je Dinamo slavio na Poljudu, a susret su sudili suci iz Njemačke. 

– Stojim kod svojih riječi i mislim da je dovođenje stranih sudaca na derbi utakmice veliki šamar mojim kolegama, a zatim i veliki poraz Komisije nogometnih sudaca. Čestitam njemačkom kolegi na suđenju, no smatram da bi isto suđenje mogli prezentirati domaći suci. Razlika je jedino što bi se secirale sve situacije koje su bile rubne, a bilo ih je na ovoj utakmici. Javnost bi iste odmah osudila i nudila svoja rješenja, iako su sudačka ispravna – rekao je za Zagorje.com.

Kako je sam rekao, sigurno je da ovaj njegov potez neće proći nekažnjeno pred HNS-om te da će se protiv njega pokrenuti disciplinski postupak. Progovorio je i o izostanku javne podrške.

– Dobio sam ja stvarno veliku podršku sudaca, čak i od onih koji su na višoj razini, ali nitko ne želi javno istupiti. Svi mi pišu privatno, ali kome to znači? To mi ne treba… Javnost ima veliko nepovjerenje u nas. Mi smo za njih svi isti. Mnogi nas ne poznaju i ne znaju pozadinu naše priče. Zar vi stvarno mislite da bi se ja istaknuo u javnosti da imam “prste u pekmezu?” Pokrio bih se ušima, sudio to što sudim i čekao svoju priliku za napredovanje – rekao je Fotivec i na kraju dodao: 

– Komisija se zalagala za vraćanje povjerenja nogometne javnosti u suce i pokretanje nekih drugih inicijativa, poput talent programa. Kada pričamo o vraćanju povjerenja, važno je da sve bude transparentno. U početku je to išlo dobro, članovi komisije su radili analize i prezentirali javnosti pogreške ili dobre odluke sudaca. Ali kako je vrijeme odmicalo, većinom su sve odluke bile prezentirane kao dobre stvari i tu se počela gubiti ta transparentnost. Jasno je bilo da su suci dosta griješili i da ih se pokrivalo u očima javnosti zbog vlastitih interesa. Mnoge crno-bijele situacije, koje su u prethodnim kolima bile prezentirane kao pogreška, prezentiralo se da je to ipak ispravna odluka. Sve u svrhu kako je kome što odgovaralo u tom trenutku. Naravno da je javnost to prepoznala i povjerenje je dodatno padalo. Kasnije se još dogodilo afera s VAR-om i Komisija je svojim odlukama i potezima dovela do toga da pritisak bude prevelik, pogotovo u vrlo napetoj sezoni kada se tri kluba bore za prvaka, što je dovelo do toga da mir moramo tražiti sa stranim sucima na derbi utakmicama. Definitivno najveća sramota i poraz komisije i hrvatskog suđenja – zaključio je.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba