'STABAT MATER': Ne propustite u utorak jedinstveni glazbeni događaj u krapinskoj župnoj Crkvi sv. Nikole

VIDEO: Jedan od najsnažnijih katoličkih hvalospjeva u izvedbi mladih (mezzo)sopranistica Vanje Turner i Sandre Böhm

Objavljeno: 23.03.2024. Alen Brodar

Ususret Isusovom vazmu, u krapinskoj župnoj Crkvi sv. Nikole biskupa, u utorak, 26. ožujka će se u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo,održati izvedba katoličkog hvalospjeva ‘Stabat mater’ (Stala plačuć’ tužna mati).


Ovaj jedinstveni glazbeni događaj upriličit će sopranistica Sandra Böhm i mezzosporanistica, inače Krapinčanka, Vanja Turner, koje će na klaviru pratiti Robert Batelić. Valja napomenuti da je mladim umjetnicima mentorica naša proslavljena primadona Lidija Horvat Dunjko, s Muzičke akademije sveučilišta ‘Jurja Dobrile’ u Puli.
Inače, radi se o katoličkom hvalospjevu posvećenom Djevici Mariji, autora Giovannija Battiste Pergolesija (1710.-1736.), čija su tema Marijine žalosti za vrijeme Isusove muke prilikom raspeća. Ovaj hvalospjev jedna je od najsnažnijih i najpoznatijih sačuvanih srednjovjekovnih pjesama, popularna diljem katoličkog svijeta, kao i u hrvatskom narodu.
Koncert je besplatan, a održat će se u 18 sati, nakon svete mise, koju će predvoditi krapinski župnik, vlč. Davor Štuljan, koji je i sam uputio pozivnicu na ovaj jedinstveni glazbeni događaj:

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba