Ovo bi trebali znati svi vozači - i mladi i oni iskusniji

Ovo je pet pogrešaka koje skraćuju vijek akumulatora

Objavljeno: 23.03.2024. zagorjeinternational

Akumulator predstavlja srce svakog automobila i ključan je za njegov rad. Međutim, određene navike vozača mogu znatno skratiti njegov životni vijek, piše Jutarnji list

U nastavku donosimo pet najčešćih pogrešaka koje bi svaki vozač trebao izbjegavati kako bi osigurao dugovječnost svog akumulatora. 

Prva velika greška je zanemarivanje redovne kontrole i održavanja stanja akumulatora. Preporučuje se da se njegovo stanje provjerava barem dvaput godišnje, kako bi se osiguralo da je uvijek optimalno napunjen. 

Za one koji svoj automobil ostavljaju parkiranog u garaži na duže razdoblje, ključno je obratiti pozornost na akumulator. Ispravna strategija je napuniti ga prije parkiranja i potom ga ili isključiti ili redovito kontrolirati i po potrebi dopunjavati njegov kapacitet, posebice tijekom hladnih zimskih mjeseci. 

Kratke vožnje predstavljaju još jednu zamku za zdravlje akumulatora, jer ne omogućuju dovoljno vremena za njegovo potpuno punjenje. Da biste izbjegli probleme, povremeno vozite na duže relacije i redovito provjeravajte stanje akumulatora. 

Nepažnja prilikom gašenja vozila i ostavljanje uključene elektronike preko noći česta je greška koja može rezultirati potpunim pražnjenjem akumulatora. Uvijek se pobrinite da je sav elektronički uređaj isključen prije izlaska iz vozila. 

Na kraju, ne smijemo zanemariti važnost pravilne ugradnje i održavanja akumulatora. Redovito vizualno pregledavajte akumulator na znakove mehaničkih oštećenja, ili curenja tekućine, te pazite na koroziju polova, koja može ometati prijenos energije. 

Izbjegavanjem ovih grešaka, možete znatno produžiti vijek trajanja akumulatora vašeg automobila, osiguravajući da vas vaše vozilo ne iznevjeri kada vam je najpotrebnije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba