VELIKO TRGOVIŠĆE: Centar za kulturu dr. Franjo Tuđman ulazi u završnu fazu rekonstrukcije

FOTO: Ušli smo u prostor novog društvenog punkta i provjerili kako napreduju radovi 

Objavljeno: 23.03.2024. Nikola Turin

Tko god je ovih dana prošao Velikim Trgovišćem mogao je primijetiti kako se centar mjesta pretvorio u pravo gradilište. Tim povodom odlučili smo zamoliti načelnika Roberta Grebličkog za svojevrsnu ‘turu’ novog Centra za kulturu dr. Franje Tuđmana te među prvima ušli u prostor koji će postati društveni punkt rodnog mjesta prvog hrvatskog predsjednika. Uz to smo čak i ‘škicnuli’ iza zastora i vidjeli kakav se to mural sprema na kulisama od strane poznatog umjetnika Stjepana Đukića Pište. 

No, krenimo redom. Ruku na srce, moramo priznati kako je prostor Doma kulture ‘dao svoje’ te mu je bila potrebna obnova koja se vrši po projektu ‘Rekonstrukcija zgrade javne namjene “Centar za kulturu dr. Franjo Tuđman“’ prijavljenog na natječaj Operacija 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.360.252,06 eura, a financira se iz tri izvora – Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj s 995.876,80 eura, zatim kroz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 192.187,63 eura, dok preostali dio dolazi iz proračuna Općine Veliko Trgovišće. 

– Opći cilj projekta je poboljšanje životnih uvjeta stanovnika općine te poboljšanje uvjeta za izvođenje društvenih i kulturnih aktivnosti kroz uspostavu središnjeg mjesta za druženje i razonodu te organizaciju slobodnog vremena lokalnog stanovništva. Prostor će koristiti lokalne udruge za društvene aktivnosti: održavanje radionica, sastanaka te sjednica i skupština, dok će ujedno prostor služiti za održavanje raznih kulturnih događanja poput izložbi, predstava, raznih svečanosti i evenata – kazao nam je načelnik Greblički dodavši kako će kulturni centar biti uspostavljen i opremljen na dva kata, ukupne veličine 781,31 metara kvadratnih, te će biti zaposlena dva nova djelatnika na poslovima održavanja objekta i njegovog okoliša. 

Uz to što nam je načelnik Greblički pokazao prostore koji će biti opremljeni za djelovanje udruga s područja općine Veliko Trgovišće, otkrio nam je i kada će biti otvorenje. 

– Planirani završetak rekonstrukcije očekuje se u travnju, dok će se službeno otvorenje održati u sklopu obilježavanja obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana kojom prilikom će se otvoriti novouređena zgrada javne namjene – Centar za kulturu dr. Franjo Tuđman na dan 14. svibnja 2024. godine – zaključio je Greblički prilikom obilaska gradilišta i trga Stjepana i Franje Tuđmana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba