Vinarima je proces dealkoholizacije još uvijek previše kompliciran i skup, no potražnja raste

Bezalkoholna vina postaju hit

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Prema mišljenju stručnjaka, mnogim se vinarima proizvodnja bezalkoholnog vina još se ne isplati iako tržište bezalkoholnih vina trenutno značajno raste, piše Fenix magazin

-To još uvijek ima veću ulogu u percepciji javnosti nego što to odražava stvarni tržišni udio – rekao je glasnogovornik Njemačke udruge vinogradara ističući kako je udio proizvodnje bezalkoholnog vina tek podnošljivih oko 0,5 posto, prenosi Njemačka novinska agencija. 

-Za vinare je dodatak asortimanu lijep, ali skup. Troškovi proizvodnje su još uvijek visoki, morate kupiti takozvani sustav za dealkoholizaciju ili pronaći dobavljača koji ga ima. Takvi sustavi se uglavnom nalaze u velikim tvrtkama, a ponekad postoje i zajednički projekti u kojima više proizvođača zajedno proizvodi bezalkoholno vino – mišljenje je vinskog stručnjaka. 

S bezalkoholnom verzijom vina također postoji jedan korak više u procesu u usporedbi s konvencionalnim vinom, prenosi dpa. 

-To je zato što prvo proizvedete bazno vino koje zatim morate dealkoholizirati. Ovaj dodatni korak povećava troškove. Osim toga, temeljno vino mora biti visoke kvalitete kako bi se kasnije dobilo atraktivno dealkoholizirano vino. Neki bi vinari kupili bezalkoholnu verziju da je imaju u svom asortimanu – dodaje vinski stručnjak. 

Prema riječima stručnjaka, ako proizvodnja u nekom trenutku počne u većem opsegu, sustavi će biti isplativiji. 

-Općenito, to ostaje ciljani proizvod koji bismo trebali promovirati – inače ćemo izgubiti ovu skupinu kupaca – mišljenja je vinskog stručnjaka. 

Tržište bezalkoholnog vina raste. Prema predviđanju stručnjaka iz udruge, potražnja će vjerojatno i dalje rasti jer konzumacija alkohola sveukupno opada. Što se tiče okusa, bezalkoholno vino ne nudi isti okus kao tradicionalna crna ili bijela vina. 

-Ovo se razlikuje od bezalkoholnog piva ili pjenušca, gdje ugljični dioksid pomaže. Kao potrošač, ne biste mu trebali pristupati s istim očekivanjima. Alkohol je nositelj okusa. Morate pogledati kako možete učiniti da okus proizvoda bude još privlačniji. Tehnologija će se poboljšati. Sveučilišta istražuju poboljšanja arome i okusa kako bismo mogli još više ući u vino – rekao je glasnogovornik udruge. 

Smjernice EU određuju kako se proizvodi bezalkoholnog vina: Tamo je definiran proces i što se može dodati. Pravni okvir je bio važan jer je jamčio određenu kvalitetu. Mnogi ljudi danas piju manje alkohola ili ga u potpunosti izbjegavaju. Potražnja za alternativama bez alkohola kontinuirano raste već godinama, prenosi dpa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba