Inače, KZŽ je među prvima postala ‘Sigurno mjesto za žene’

Županija sa 70.000 eura pomogla rad Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”

Objavljeno: 18.03.2024. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorska županija uručila je 70.000 eura vrijedan ugovor o županijskom sufinanciranju rada Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”. Sigurna kuća na području županije djeluje već četvrtu godinu, a od ove godine je u potpuno novom prostoru koji je posve prilagođen potrebama svih korisnika. 

Županija od početka kontinuirano podupire rad Doma, bilo u financijskom smislu, ili na bilo koji drugi način, a osim uz pomoć Županije, Dom se financira i preko sredstava jedinica lokalne samouprave, ali i iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. 

– Ova ćemo sredstva koristiti za financiranje pružanja usluge smještaja što uključuje osiguravanje osnovnih potreba korisnika – od prehrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, školskih potrepština i slično. Također, financirat ćemo i režijske troškove, troškove plaća stručnih radnika te će se financirati rad savjetovališta Doma koje će se uspostaviti tijekom ove godine. Uz to, jedan dio sredstava ići će za nastavak provedbe aktivnosti organiziranog stanovanja kojom pružamo pomoć našim korisnicima i nakon izlaska iz skloništa – rekla je zamjenica ravnateljica Doma Aneta Škreblin. 

Korisnici u Domu mogu ostati do šest mjeseci, iznimno do godinu dana, a tako je određeno zakonski. Prošle je godine, kroz cijelu godinu, omogućen smještaj za 16 korisnika, a ove godine, s obzirom na kapacitete, ta bi brojka mogla biti i veća, kaže zamjenica ravnateljice. Trenutno je u domu sedmero korisnika – dvije žene i petero djece.  

Župan Željko Kolar rekao je da je po broju korisnika sigurne kuće vidljivo da je nasilje u porastu, ali i da se sve više žrtava ohrabrilo prijaviti nasilnike.

– Trend se promijenio otkako žrtve znaju da se imaju kome obratiti i da imaju mjesto za sigurnu početak. Mi smo od 2020. godine radili na privremenoj lokaciji gdje smo imali kapacitet za osmero korisnika, sada za 16, i dok god ima mjesta u našoj sigurnoj kući, i dalje ćemo pružati uslugu obiteljima iz ostatka Hrvatske, ako će to biti potrebno – rekao je Kolar.

Kako je istaknuto, od ove godine su se u sufinanciranje rada sigurne kuće uključile sve jedinice lokalne samouprave s područja županije. 

– Na taj način šaljemo zajedničku poruku da je nasilje bilo kakve vrste svima nama neprihvatljivo. Prema tome, sve će općine sufinancirati rad Kuće s 2000 eura na godišnjoj razini, odnosno gradovi s 3000. u ukupnom iznosu to je nešto više od 70.000 eura, no od toga je bitnija poruka svih (grado)načelnika/ica, a to je da nasilje nije prihvatljivo – rekao je župan Kolar i podsjetio da je KZŽ bila prva županija koja je donijela deklaraciju ‘Županija, sigurno mjesto za žene’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba