'Prvi spoj' s tragičnim ishodom

U zoološkom vrtu upoznali lava Nestora i lavicu Mayu – uslijedila je strava

Objavljeno: 18.03.2024. zagorjeinternational

U četvrtak, za vrijeme prvog susreta u sklopu programa razmnožavanja, lav Nestor (12) napao je lavicu Mayu u belgijskom zoološkom vrtu, kada joj je iščupao grkljan pred šokiranim radnicima, prenosi Večernji list

Lav je nedavno preseljen iz zoološkog vrta u Antwerpenu u park Bellewaerde u Belgiji. Dvanaestogodišnji grabežljivac isprva se trebao pariti s dvije češke lavice, sestrama Mayom i Numom. Tri divlje životinje dobile su priliku prilagoditi se na prisutnost jedna druge iza barijere nekoliko dana, a čuvari zoološkog vrta navodno nisu primijetili znakove agresije među lavovima, piše Daily Mail. 

Nakon toga, osoblje je odlučilo u četvrtak pustiti Nestora i Mayu vani zajedno, bez rešetki između njih. Prema zoološkom vrtu, stvari su tekle glatko kada su se dvije mačke prvi put susrele. No, to se brzo promijenilo jer su lavovi počeli pokazivati znakove agresije. 

– Gurali su se i Nestor je ugrizao Mayu za grlo – rekao je glasnogovornik Filip Van Dorpe lokalnim medijima. Čuvari zoološkog vrta pokušali su spasiti ranjenu lavicu, ali bilo je prekasno. 

– Signal za pomoć koji Nestor inače poznaje kako bi se vratio u svoj smještaj više nije mogao pomoći – dodao je. 

Van Dorpe je izrazio svoje razočaranje incidentom, nazvavši ga “vrlo nesretnim”.  

– Oni su divlje životinje, ovakve se stvari, naravno, događaju i u prirodi. Duboko žalimo zbog ovoga, svi u Bellewaerdeu su šokirani. Prešli smo put od ponosa do tuge u jednom danu -poručio je. 

Nestor je, inače, rođen u zoološkom vrtu u Antwerpenu, a prema riječima osoblja tamo, nikada nije pokazivao znakove agresije.  

– Kada se rodio, bio je malo sramežljiv, ali od tada se stvarno otvorio. Uvijek je bio nježan prema svojim mladuncima i prema bivšoj partnerici Tasi. Ipak, morali ste ga ostaviti samog dok je jeo. Tada nije želio nikoga blizu sebe – kažu. 

Lokalni mediji izvijestili su da će sada proći period čekanja prije nego što se Nestor upozna s drugim lavicama. On će također ostati u ograđenom prostoru, a očekuje se nastavak programa uzgoja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba