Našli su im više kilograma raznih droga, vatreno oružje i ostale predmete za proizvodnju i prodaju opijata

DOLIJALI ‘GALAXY BOYSI’: Nakon višemjesečnog praćenja, međimurski policajci razbili narko – bandu

Objavljeno: 13.03.2024. zagorjeinternational

Nakon što se u Međimurju, posebice u romskim naseljima, pojavila izrazito opasna droga ‘Galaxy’, policija je provela višemjesečnu akciju ‘Gardelin’ kojom je zbog proizvodnje i prodaje te droge obuhvatila 13 osoba.

Glasnogovornik međimurske policije Radovan Gačal rekao je na konferenciji za novinare da je policija u protekloj godini, u komunikaciji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine te radom na terenu detektirala opasnu sigurnosnu pojavu i zdravstveni problem.

Čista kemija

Riječ je o sintetskom kanabinoidu čiji su konzumenti uglavnom mlađe osobe, pa je policija odmah krenula u preventivne akcije i opsežno istraživanje. Gačal je naglasio da je riječ o iznimno opasnoj drogi, jednoj od štetnijih na tržištu, prenosi Hina.

– To je čista kemija! Kada liječnici govore o tome kažu da samo nekoliko konzumacija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Imali smo na području naše županije situacije kada su liječnici spašavali živote, a kažu da je u kombinaciji s alkoholom to još puno gora varijanta, dakle izuzetno štetna droga – upozorio je Gačal.

Sintetski kanabinoid proizvodio je 27-godišnjak iz Čakovca

Voditelj Službe kriminalističke policije Zlatko Baranašić istaknuo je da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 13 osoba u dobi od 17 do 57 godina starosti s područja Grada Čakovca i okolice.

– Utvrđeno je kako je 27-godišnjak s područja grada Čakovca proizvodio sintetski kanabinoid na način što je biljnu bazu, odnosno čaj od kadulje tretirao otapalom baze sintetskih kanabinoida skupine JVH koja se popularno naziva ‘Galaxy’. Prvoosumnjičeni je u istraživanom periodu proizveo i prodao minimalno oko tri kilograma takve droge – rekao je Baranašić.

Istaknuo je i kako je prosječna ulična doza iznosila oko 0,02 grama, a cijena za navedenu gramažu iznosila je u prosjeku oko tri eura, što znači da je cijena kilograma oko 150 tisuća eura. Ostali osumnjičenici su drogu pakirali u manje smotuljke i prodavali i to najčešće u naseljima Piškorovec, Parag, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Kuršanec, Kotoriba i Mursko Središće.

Nađeno više vrsta droga, novac, oružje…

U pretragama više objekata, vozila i osoba pronađeno je oko 2,5 kilograma sintetskog kanabinoida, ali i stvari za njegovu proizvodnju, kao što su sušilica i dehidrator, te 13 kilograma čaja od kadulje, što je baza za proizvodnju sintetskog kanabinoida. Zaplijenjene su i druge vrste droga (oko 1,8 kilograma marihuane, 1168 tableta ecstasyja, manja količina amfetamina i kokaina), a oduzeto je i desetak mobitela te 7230 eura i automatska puška s dodacima i streljivom.

Policija je četiri osobe u dobi od 28 do 31 godine i jednog maloljetnika od 17 godina privela inspektorskom nadzorniku, dok su dvije osobe već na izdržavanju kazne zatvora. Tijekom istraživanja utvrđeno je 30 kaznenih djela zlouporabe droga, a ukupno će biti prijavljeno 13 osoba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba