Nastavit će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna

TRAKOŠĆAN: U jezeru je 70.000 kubika vode, radovi su zaustavljeni

Objavljeno: 12.03.2024. zagorjeinternational

Zbog kiše koja pada na sjeveru Hrvatske, u jezeru Trakošćan, u općini Bednja, trenutno je oko 70.000 kubika vode, zbog čega su zaustavljeni radovi na čišćenju jezera, a nastavit će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, doznaje se iz Hrvatskih voda.

Ispumpava se voda iz jezera

Kako prenosi Hina, riječ je o radovima vrijednim 2,5 milijuna eura koji obuhvaćaju vađenje nataloženog sedimenta iz jezera. Sve u potpunosti financiraju Hrvatske vode koje su taj projekt prijavile za nastavak financiranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a paralelno se provode i radove na sanaciji erozija, odnosno klizišta obale na jezeru. Radovi bi trebali završiti do kraja lipnja.

Direktor Hrvatskih voda – Vodnogospodarskog odjela za Muru i Dravu, Milan Rezo izjavio je da je u tijeku ispumpavanje vode iz jezera.

– Popunjeni su svi prostori koje smo u protekla dva tjedna očistili do dna, odnosno do lapora. Nastavit ćemo s radovima čim se stvore preduvjeti, a s obzirom na to da je najavljeno da će danas prestati padaline, trebat će nam jedan dan za sanaciju, pa ćemo krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna nastaviti s radovima – rekao je Rezo.

Proglašene su mjere obrane od poplave

Rezo je dodao kako je vodostaj rijeka Plitvice i Bednje porastao, ali su ostale unutar svojih korita i ne prijete poplavama gospodarskih objekata ni kuća. Rijeka Ljuba u općini Ljubešćica dijelom se izlila iz svog korita i proglašene su redovne mjere obrane od poplave.

– Obiteljske kuće nisu ugrožene, a Hrvatske vode su kroz svoje licencirano društvo, zajedno s vatrogascima, prisutne na terenu i vidljivo je da se voda već povlači u svoje korito, tako da ne očekujemo nikakvih problema na slivu Plitvica – Bednja – istaknuo je Rezo.

Dodao je kako je i u Međimurskoj te u Koprivničko-križevačkoj županiji stanje pod nadzorom.

– I ove manje padaline, od 60 ili 70 litara po četvornom metru, svaki nas put osvijeste da moramo biti spremni i kroz najave i na vrijeme reagirati, ne čekajući ozbiljnije padaline preko stotinu litara, kao što je bilo u Dalmaciji, što bi svakako tražilo ozbiljniji angažman Hrvatskih voda – zaključio je Milan Rezo iz Hrvatskih voda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba