Pravo blago za njegu biljaka i kvalitetu tla

Ni slučajno ne bacajte talog od kave, evo zašto!

Objavljeno: 12.03.2024. zagorjeinternational

Talog od kave, kojeg ste možda svrstavali isključivo kao otpadni produkt, ispostavio se pravim blagom za održivost vrta, odnosno njegu biljaka i kvalitetu tla.

Gloria prenosi tri načina kako iskoristiti talog od kave u vrtu. Bez obzira na to je li vašim biljkama potreban dodatni poticaj ili je povrće postalo žrtva invazije puževa, ovo prirodno rješenje u obliku taloga prema stručnjacima s područja hortikulture može pomoći kao sljedeće.

Gnojivo

Bilo da pokušavate ići ukorak s vrtnim trendovima ili možda želite ponovno stvoriti dio vrta obrubljen divljim cvijećem, talog od kave poslužit će kao odlično gnojivo.

– Talog kave prožima tlo vitalnim hranjivim tvarima kao što su kalij, dušik i fosfor, što dugoročno dovodi do zdravijeg rasta biljaka i većeg potencijala cvjetanja – objašnjava Russell Birchell, osnivač portala za uzgoj biljaka.

Kada je riječ o tome kako biste trebali raspršiti talog kave profesionalni vrtlar Peter Ivanov predlaže da ga prvo odlažete u kante za kompost kako bi se povećala mikrobna aktivnost, što će kompost učiniti hranjivijim za tlo.

Malč

– Ako nemate kantu za kompost, zemlju možete koristiti izravno kao malč oko biljaka koje vole kiselinu – objašnjava Ivanov i kaže kako biljke kao što su borovnice i ruže posebno vole kiseli malč jer on prirodno pomaže sniziti pH vrijednost tla tijekom vremena.

Ovaj vrtlar također predlaže miješanje taloga u tlo jer to može poboljšati njegovu strukturu i drenažu, međutim, upozorava na oprez od pretjerane upotrebe jer nisu kompatibilni sa svakom biljnom vrstom.

– Talog nije prikladan za sve biljke i glavni je problem što se, ako se nanese u većoj količini na vrh zemlje, njegove se sitne čestice mogu skupiti i spriječiti vodu i zrak da dopru do korijena biljaka – kaže.

Kako bi se to spriječilo, preporučuje korištenje taloga kave samo na rubnom tlu odgovarajućih biljaka i pripazite da ga ne stavljate svaki put na isto mjesto. Ključno je i ravnomjerno grabljati malč po tlu baš zbog toga da se izbjegne stvaranje tvrde podloge na tlu.

Suzbijanje štetočina

Posljednja korist od taloga će vam se možda i najviše svidjeti jer je riječ o suzbijanju puževa koji su u stanju uništiti gotovo svo posađeno povrće.

– Talog kave može djelovati kao odlično sredstvo za odvraćanje mora puževa jer njegova gruba tekstura može iritirati njihova meka tijela, zbog čega im je neugodno puzati po tlu – kaže Ivanov.

Međutim, ne radi se samo o teksturi taloga, vjeruje se da stvarni sadržaj kofeina također ima toksičan učinak na puževe. Ipak, ovaj vrtlar ističe da sami talog neće u potpunosti odvratiti štetočine koje jedu biljke i predlaže njihovu upotrebu s drugim vrstama barijera i zamki. Talog ćete morati ponovno staviti ako primjerice padne kiša.

Najbolje mjesto za stavljanje taloga

Zbog spomenute kiselosti tla, neke biljke ne biste smjeli stavljati u blizinu taloga, na primjer sadnice rajčice jer to može ometati njihov rast i klijanje.

– Bilo bi najbolje prvo kompostirati talog kako bi se smanjila njegova kiselost i kako bi bio pogodan za širi raspon biljaka – objašnjava Ivanov i dodaje kako se u zemlju mora dodavati postupno.

Povrće

Lisnatim zelenim biljkama potreban je dušik za optimalan rast, a korjenastim usjevima potrebni su kalij i magnezij da bi napredovali. Kava je izvrsno gnojivo za sljedeće vrtne biljke:

  • mrkva
  • patlidžan
  • krumpir
  • peršin
  • paprike
  • rotkvice

Voće

Voćke uživaju u maloj količini kiselosti u tlu da bi uspijevale. One također apsorbiraju dušik i kalij u talogu kave. To pomaže kod fotosinteze i proizvodnje voća:

  • borovnice
  • jagode
  • avokado
  • citrusi

Sobne biljke

Crna kava dobar je izvor dušika za rast zelenog lišća i stabljika sobnih biljaka. Također može koristiti biljkama koje vole potpunu ili djelomičnu sjenu. Ipak, najbolje bi bilo ne davati im tekuću kavu više od jednom tjedno.

  • ljubičice
  • narcisi
  • biljka žad
  • stablo novca
  • sukulenti

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba