FILMSKA PRIČA: Klaudija Lipnjak (27) iz Huma na Sutli odabranika svog srca pronašla je u glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje na svijetu, a svadba je održana, gdje drugdje, nego u Zagorju

LJUBAV NE POZNAJE GRANICE: Fengying je postao zagorski zet, već je prekršten u Juru!

Objavljeno: 02.03.2024. Marko Presečki

Kad je jedna djevojka iz Huma na Sutli još kao djevojčica maštala o savršenom vjenčanju i ‘princu na bijelom konju’, vjerojatno je to malo drugačije zamišljala nego što se u stvarnosti odigralo. A odigrala se pomalo filmska priča, jer koja je vjerojatnost da jedna Humčanka odabranika svog srca pronađe u dalekom Pekingu, glavnom gradu Kine u kojem živi više od 20 milijuna ljudi. Ali da, i to je moguće!

Srce Klaudije Lipnjak, na prvi pogled tipične 27-godišnje Zagorke zarobio je Fengying Men, 29-godišnjak iz najveće svjetske metropole. Klaudija i Fengying odlučili su se vjenčati u Zagorju, a mi smo tim povodom zamolili Klaudiju da nam ispriča kako je do toga uopće došlo.

“Pet minuta je bilo dovoljno da se zagledamo…”

– Suprugu su ovdje dali ime Jura, ha ha! Ja sam još uvijek Lipnjak, nisam mijenjala prezime. Kako smo se upoznali? Dogodilo se to u Pekingu, u izlasku. Njegov prijatelj je slavio rođendan u jednom baru, a ja sam s prijateljima ušla u taj bar dok smo čekali taksi. Znači, ušli smo doslovno na 5 minuta, ali to je bilo dovoljno da se zagledamo pa se došao predstaviti… – započela je svoju priču Klaudija, inače voditeljica projekta lokalizacije u svjetski poznatoj tehnološkoj firmi Xiaomi.

– Njemu engleski jezik nije išao najbolje, moj kineski isto nije bio najbolji, ali nekako smo se uspjeli sporazumjeti. Sjećam se da me pitao odakle sam, pa sam rekla Hrvatska, a on je sav sretan uzviknuo ‘Modrić, Modrić’ i odmah počeo o nogometu, ha ha! A i moje ime ga je malo zbunilo, pošto se na kineskom Hrvatska izgovara vrlo slično kao Klaudija (Hrvatska – ke luo di ja, Klaudija – ke lao di ja), tako da nam je trebalo malo vremena da on shvati kako se ja uopće zovem. Očigledno su moji znali da ću otići u Kinu, kad su mi dali takvo ime – rekla nam je simpatična Klaudija.

Oduvijek je voljela Kinu

Kako je Klaudija odlučila otići u Kinu i kako su reagirali obitelj i prijatelji? Ovako je sve krenulo…

– To nije bila teška odluka. Naime, ja sam prvo u Sloveniji studirala sinologiju, disciplinu koja se bavi proučavanjem kineskog jezika, književnosti, filozofske misli, kulture, povijesti i civilizacije. Nakon toga sam otišla u Peking na magisterij, a sad ondje i radim, tako da sam živjela u Kini već par godina prije nego što smo se Fengying i ja upoznali. Sad zajedno živimo i imamo dobre poslove, tako da nam je nekako logičnije ostati u Pekingu. Obitelji i prijateljima nije bilo preveliko iznenađenje jer su zbog mog odabira studija znali da ću biti vezana uz Kinu, a zbog koronavirusa se nisam vraćala doma četiri godine, tako da smo se svi pod prisilom morali naviknuti da se ne vidimo. No, čim su ga upoznali svi su bili oduševljeni i mislim da im je puno lakše sad kad znaju da nisam sama – kazala je Klaudija, Kineskinja humčanske krvi.

Fešta u Zagorju

Fengying je došao na vjenčanje u Zagorje kako bi dokazao Klaudiji koliko je voli.

– Zapravo ćemo imati dvije svadbe! Odlučili smo prvo doći doma da Fengying i službeno upozna moju obitelj i prijatelje, a ne da se samo vide preko videopoziva. A kad smo već odlučili doći u Hrvatsku, zašto se ne bi ovdje i vjenčali? Ha ha! Doma su svi bili presretni i odmah su krenule pripreme za taj velik dan. Atmosfera na svadbi je bila odlična, nije bilo previše ljudi, oko 50-ak, ali je bila prava fešta. Došlo je puno ljudi iz drugih država, imali smo goste i iz Slovenije, Italije, Njemačke, pa čak i iz Irana, Bolivije… Govorilo se puno jezika i za supruga smo morali imati par prevoditelja (jedan hrvatsko-engleski, jedan englesko-kineski), tako da je bilo vrlo zabavno – ispričala nam je Klaudija.

– Pošto smo se prvo vjenčali u Kini kod matičara, ovdje smo samo imali malu ceremoniju u restoranu, koju je vodilo dvoje prijatelja iz Kine. Ja sam njemu zavjete govorila na kineskom, a on je meni umjesto zavjeta otpjevao pjesmu. Bilo je dosta emotivno i iako je pjesma bila na kineskom i većina gostiju je nije razumjela, bilo je dosta suza. Uz hrvatsku zastavu imali smo i kinesku, a bila je baš i prosidba kod mene doma i slali smo mu lažne mlade. Na svadbi se cijelo vrijeme pjevalo i plesalo, čak su i stranci koji ne znaju naše domaće pjesme stalno bili na podiju i svi su se pridružili za zagorski cug. Bilo je stvarno nezaboravno! Suprugu je isto bilo prekrasno, jako mu se sviđa Hrvatska i osjeća se dobrodošao. Iako još ne zna previše hrvatskog, to ga nije spriječilo da sa svima komunicira i kad ja nisam bila pokraj njega da prevodim, ha ha! – dodala je Klaudija.

“Život u Pekingu je super”

Kakvi su im planovi za dalje? Klaudija nam je i to otkrila…

– Zasad planiramo ostati u Kini. Ja sam voditeljica projekta lokalizacije u Xiaomiju, a on prodaje nekretnine. Imamo stan i auto, tako da još ne planiramo otići. Djeca su u planu, ali prvo moramo odraditi svadbu i u Kini pa ćemo vidjeti kako dalje. Život u Pekingu je inače super! Ne živimo preblizu centra, tako da je ovdje manje ljudi, ali imamo svega, od restorana, velikih trgovina, parkova, a čak su nam planine i Kineski zid blizu – opisala nam je Klaudija.

– Kina je poznata po praktičnosti, tako da već godinama ne plaćamo ništa s gotovinom, sve ide preko aplikacije WeChat za poruke, društvene mreže i mobilno plaćanje. Recimo, ako si u pola noći gladan, možeš naručiti hranu iz restorana ili otići u restoran, dosta njih radi 24 sata. Što se tiče prometa, naravno da su gužve svakodnevne, no za razliku od Zagorja u Kini su ceste ravne, tako da je suprugu trebalo neko vrijeme da se navikne na naše zavoje, ha ha! Suprug bi za kraj htio još svima reći da je u Hrvatskoj proveo jedne od najljepših trenutaka u životu i jedva čeka da se vrati! – zaključila je iznimno simpatična i vedra Klaudija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba