Evo zašto nije svejedno iz čega pijete omiljeni ritualni napitak. Što kažete?

Za dobru kavu najvažnija je – šalica

Objavljeno: 24.02.2024. zagorjeinternational

Ljubitelji kave znaju da ih ispijanje ovog napitka ujutro puni energijom i sprema za novi radni dan. Ali, kako bi imali pravo iskustvo ispijanja kave, šalica iz koje je pijete jednako je važna kao i način na koji je kuhate, tvrde stručnjaci za kavu Jordan Michelman i Zachary Carlsen, koji o tome pišu u svojoj knjizi ‘But First, Coffee’. Objasnili su da, iako šalica iz koje se pije kava nema veliki utjecaj na okus, ipak postoji suptilna razlika, piše New York Post.

Ritual ispijanja kave, koji uključuje i šalicu iz koje se pije, može iskustveno utjecati na percepciju osobe – mijenjajući time okus.

– Naši su mozgovi najčudesnija stvar, superračunala izuzetne složenosti i preciznosti, sposobna povezati zamršene pojmove poput ‘okusa’ i ‘ukusnosti’ u nešto kohezivno i nezaboravno. Ali, receptori okusa na našem jeziku također su podložni greškama i lako podliježu utjecaju sila – objasnili su Michelman i Carlsen, prenosi Večernji list.

Korištenje određene šalice za kavu može izazvati osjećaj nostalgije, čineći nekoga sretnijim jer pije svoje prvo piće u danu.

Nadalje, povezivanje kave s određenim sjećanjem može ‘pomoći boljem okusu kave, stvarajući ‘okusno’ iskustvo s više dimenzija i rezonancija’. Pomaže i što na nekim šalicama imate ispisane pozitivne afirmacije, koje nekome mogu pokrenuti dan uz samopouzdanje.

– Istraživanje je pokazalo da samo gledanje pozitivnih afirmacija može poboljšati mentalnu budnost, bistrinu i raspoloženje – i to prije prvog gutljaja – rekli su, pozivajući se na studiju iz 2016. objavljenu u National Library of Medicine.

Postoje i znanstvena istraživanja koja podupiru tvrdnju da vrsta šalice koju koristite može utjecati na njezin okus. Studija iz 2014. objavljena u Flavoru otkrila je da kava ima intenzivniji okus kada se poslužuje u bijeloj šalici.  

– Moguće je da je kontrast boja između šalice i kave utjecao na percipirani intenzitet/slatkoću kave – objasnili su autori studije.

Istraživačica Fabiana Carvalho pak je otkrila da kava u ružičastoj šalici čini njezin okus slađim. Također, i što je šalica okruglija, to je i okus slađi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba