UKLJUČITE SE, POMOGNITE! Obitelj Magdić iz Gregurovca koja je preživjela vatrenu stihiju još uvijek živi u užasnim uvjetima – potrebno im je više od 22.000 eura, a prikupili su tek 300

“Dobili smo struju, no još uvijek kad puhne vjetar padaju komadi grede ili žbuke – popravak je skup”

Objavljeno: 23.02.2024. Nikola Turin

Nezamisliva tragedija prošlog tjedna pogodila je obitelj Magdić iz mjesta Gregurovec kraj Krapinskih Toplica, gdje je trebala biti njihova oaza mira kad su prije desetak godina odlučili doseliti iz Zagreba.

Podsjetimo, otac Danijel pijan je polio sina jedinca benzinom i htio ga zapaliti, zbog čega će mu se suditi za pokušaj ubojstva. Sve nade u bolji život tako su nestale u samo nekoliko minuta, a ono što je ostalo Leonardu i njegovoj baki Božici (80), je početi iznova. To će biti izuzetno teško, s obzirom na štetu koja je nastala.

Naime, humanitarni duh u Zagorju ni ovom prilikom nije izostao pa su tako kuću vrlo brzo ceradom prekrili radnici jedne lokalne tvrtke, a susjedi su potegnuli produžni kabel za struju. U akciju su se uključile i Zaklada sv. Marije Magdalene te Općina Krapinske Toplice s načelnicom Gordanom Jureković. Ali, cilj dostojnog života u njihovoj kući je daleko, jer prema procjeni majstora, radovi i materijal koji je potreban iznose približno 22.000 eura, a do sada je skupljeno tek – 300.

Više o trenutnoj situaciji i životu u dijelu kuće koji požar nije zahvatio rekao nam je mladi Leonardo.

– Napokon smo dobili struju, ali samo na nekim dijelovima, a uspjeli smo riješiti preostali pepeo. Iako cerada puno znači, još uvijek kad puše padaju novi komadi izgorjelih greda, drveta, žbuke i sličnog. Majstorova procjena popravka je stvarno visoka premda je uračunao i ruke – kazao nam je Leonardo ,dodavši kako donacije može rijetko provjeriti jer baka Božica nema internet bankarstvo pa bi morala do banke koja je podosta udaljena.

Prva koja je pristigla u pomoć i putem društvenih mreža digla ljude dobre volje na noge je majka Leonardove prijateljice Kristina Čupen.

– Za sad još nemaju grijanje u prostorijama u kojima borave, pa se baka nekako snalazila te grijala uz pomoć pećnice. Doslovno nema pola kuće, a nakon što je ugašen požar ostali su samo mokri zidovi tako da je trošak zaista velik. U prvu ruku mi se činila procjena previše, ali kako sam se raspitala ostali su mi također potvrdili kako je upravo materijal najskuplji – rekla nam je Kristina koja je na pitanja kako je obitelj odgovorila da je baka još uvijek smušena od šoka, a Leo je bio potresen pošto ga je tata polio.  

Jedan od smisla postojanja lokalne samouprave su upravo ovakvi socijalno osjetljivi i nepredviđeni slučajevi, stoga je i sama načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković obišla nekoliko puta obitelj te se uvjerila u ozbiljnost situacije.

– Zadnji put smo obišli obitelj Magdić u četvrtak kad smo dogovorili sve detalje. Općina će tijekom petka uplatiti svoj dio jednokratne pomoći, a pomogli smo u organizacijskom dijelu s HEP-om, Vodovodom, Eko-florom – kazala nam je načelnica Jureković, pozvavši ljude da se odazovu humanitarnoj akciji jer popravak će biti jako skup.

Inače, akciji se priključila i Župa Krapinske Toplice čiji je župnik Marijan Gradinšćak među prvima pružio ruku pomoći uz Zakladu sv. Marija Magdalena.  

– Trenutno čekamo početak radova, jer svi smo svjesni kako je teško u današnje vrijeme pronaći majstora. Ima puno firmi, no ni jedna ne može u tako kratkom vremenu odgovoriti, a situacija je ovdje hitna. Na krov ipak mora ići netko tko zna, mora biti dobra organizacija i znati se tko što radi i koliko će to na kraju koštati. Nadamo se kako će početkom idućeg tjedna krenuti prvi radovi – rekao nam je vlč. Gradinšćak.

Račun za uplatu donacije je na ime BOŽICA MAGDIĆ

IBAN: HR2423600003232925451 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba