A TREBAO JE TO BITI NOVI POČETAK: Unuku Leonardu (20) i baki Božici (80) vatrena stihija, koju je započeo pijani otac progutala gotovo cijelu kuću - želite im pomoći? Prioritet su grede za novi krov

“Zalio me benzinom i zapalio te pobjegao, baki sam viknuo neka izađe, a spasila me duksa”

Objavljeno: 16.02.2024. Nikola Turin

Ono što je trebao biti novi početak u idiličnom kraju, za obitelj Magdić pretvorio se u noćnu moru kakvu nisu mogli ni sanjati prije 10 godina, kad su se odlučili doseliti iz Zagreba u Gregurovec kraj Krapinskih Toplica.  

Nažalost, kako to stereotipično za Zagorje biva, svemu je kumovao alkohol. Naime, poprilično pijan,  otac obitelji pokušao je, barem tako izgleda, počiniti filicid nad sinom jedincem Leonardom (20) i to na izrazito okrutan način, polivši ga benzinom, kao i njegovu sobu.  

U vatrenoj stihiji obitelj, koju još čini baka Božica (80), izgubila je kompletno potkrovlje obiteljske kuće, a pukim čudom Leonardo je ostao živ, dok je otac pobjegao te je kasnije priveden u Remetinac.  

Moramo biti iskreni i reći kako smo imali knedlu u grlu kad smo se sljedeće jutro uputili k njima, znajući u kakvoj situaciji se sad obitelj Magdić nalazi, no ono što smo zatekli tamo vraća nam nadu u čovječnost, a i iz primjera mladog Leonarda shvatili smo kako kad je najteže treba ponovno ustati i nastaviti.  

Uz to što nas je Leonardo dočekao otvorenih ruku kao i njegov pas koji je jedini bio radostan i zaigran, no mi smo morali postaviti mučno pitanje, što se to dogodilo dan ranije.

– Svi smo još u šoku. Tata je došao pijan kući, rekao da moja soba više nije moja i kako nema tu što tražiti. Potom me je fizički napao, a kad sam se probao obraniti, onda je rekao sad ćeš vidjeti svoje. Uzeo je dvije litre benzina polio po mojoj sobi, sve skupa zapalio i pobjegao – prisjetio se Leonardo nemilog događaja u kojem je zahvaljujući jakni ostao živ i bez ozljeda.  

– Iste sekunde sam jurnuo van i baki rekao da napravi isto. Uspio sam sam sebe ugasiti od te vatre tako što sam skinuo duksu i pozvao sam hitnu pomoć i vatrogasce. Ta duksa me je spasila iako je na kraju izgorjela – kazao nam je Leonardo.  

Obitelj Magdić trenutno sama radi na sanaciji zgarišta jer nakon gašenja i ono malo što im je ostalo, a to su dvije sobe u prizemlju, sve je vlažno i u pepelu. Štoviše, ostali su i bez struje za koju nam je Leonardo rekao da je prva otišla u požaru, ali i vode.  

Danas često čujemo kako u današnje vrijeme mladi više ne pozdravljaju starije i kako više nema zajedništva. Demantij toga, osim od obitelji Magdić, dolazi i od dobrih ljudi. Baš kad smo odlazili, došli su i radnici iz lokalne firme koja se, između ostalog, bavi ceradama, izmjeriti krov kako bi im to donirali za prvu pomoć malo zaštite, a prije njih ih je obišla i “ekipa s Facebooka” koja se na brzinu skupila.  

– Moja kćer se druži s Leonardom i čuli su kad se dogodilo. Ujutro smo im odnijeliv ono što smo uspjeli skupili, zatim tu ceradu, ali šteta je velika i to što smo u kratkom roku skupili nije puno. Uz to, u tom požaru izgorjela je bankovna kartica Leonarda pa nismo ni sigurni na koji način možemo pomoći – kazala nam je Kristina Čupen koja je prva humanitarno reagirala.  

Ipak, to je ono što se najhitnije može napraviti, a kako bi mogli vratit život u normalu, Leonardu i baki treba popraviti krov jer su sve grede u uništene. Ako želite pomoći stradaloj obitelji Magdić možete nam se obratiti na mail: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba