MEĐIMURJE: Dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu

“Međimurci, ponovo ste prvi i još jednom ste Hrvatskoj pokazali kako se upravlja održivim turizmom”

Objavljeno: 15.02.2024. zagorjeinternational

Župan Matija Posavec, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, te pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović najavili su javni poziv za dodjelu potpora za turističke manifestacije. Međimurska županija i njena Turistička zajednica u 2024. godini podržat će organizatore manifestacija s ukupnim iznosom koji doseže 55.000 eura, i znatno je viši u odnosu na ranije godine.

Ovom prigodom dodijeljeni su i certifikati ‘Good Travel’ kojima se nagrađuju postignuća turističkih dionika u području održivog turizma i njihova posvećenost visokim standardima. Riječ je o nadgradnji na certifikaciju za oznaku ‘Green Destination’, koju Međimurje nosi kao jedina regija u Hrvatskoj. Oznaka ‘Good travel’ garancija je iznimno visokog standarda u turističkoj industriji, s fokusom na očuvanju okoliša. 

Novi poziv

– U suradnji s Međimurskom županijom, otvorili smo novi poziv za organizatore turističkih manifestacija u 2024. godini, a kriteriji su nam, kao i ranijih godina, usmjereni prema održivosti, te organizatori moraju zadovoljiti nove ekološke i druge srodne standarde. Pred nama je bogato razdoblje kada je riječ o manifestacijama, te će Međimurje biti domaćin vrhunskih događaja, od kulture do sporta – naglasio je Grula i dodao da će natječaj biti otvoren mjesec dana. 

Župan Posavec izdvojio je po čemu je Međimurje posebno. 

– Umjesto masovnosti, težimo kvaliteti, gradeći je na uređenosti i kulturno-povijesnim te prirodnim vrijednostima, koncentriranim na malom, snažno povezanom, prostoru. U tome smo drugačiji od ostalih – rekao je župan, dodavši da iza svake nagrade i certifikata stoji mnogo truda znanja i inovativnosti, ali i hrabrih poduzetničkih pothvata Međimuraca: 

 – Zato smo i podigli iznos ovogodišnjeg javnog poziva na 55.000 eura. Tijekom proteklih godina, zahvaljujući našim potporama, razvijen je 81 novi turistički proizvod – naglasio je Posavec. 

Domaćini konferencije za medije, obitelj Lajtman, za ruralnu međimursku kuću za odmor ‘Lina’, prvi su u Hrvatskoj dobili europski certifikat ‘Ecolabel’, a prošle godine još dva iznimno važna priznanja – Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava, te posebne nagrade Hrvatske turističke zajednice kao najiznajmljivači u kategoriji valoriziranja kulturne baštine i održivog razvoja

13 objekata

– Ponovo ste prvi i još jednom ste Hrvatskoj pokazali kako se upravlja održivim turizmom. Danas dodjeljujemo ovu vrstu certifikata za prvih 13 objekata i tvrtki u Hrvatskoj i to u Međimurju, gdje je postignuta sinergija privatnog i javnog sektora, što je ključno za razvoj održivog turizma – istaknula je direktorica tvrtke ‘Tourism Lab’, gdje je provedeno certificiranje za ‘Good travel’ potvrde izvrsnosti Katarina Miličević.

U Međimurskoj županiji, u kategoriji smještajnih objekata i hotela, certificirani su ‘Pozojova hiža’, Kuća Dobranić, apartman ‘Hiža 38’, Kuća za odmor ‘Pušlek’, Kuća za odmor ‘Lina’, Toplice sveti Martin i hotel ‘Panorama’ tvrtke ‘DG Sport’.

Oznaku izvrsnosti ‘Good travel’, u kategoriji turističkih agencija dobila je tvrtka ‘Rudi express’, a u kategoriji muzeja i centara za posjetitelje Ekomuzej ‘Međimurje malo’, ‘Štrikom za Vidikovac na Mađerkinom bregu’, Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri za ‘Mlinarovu hižu’ i pripadajući multimedijsku zbirku, zatim, u kategoriji adrenalinskih parkova, certifikat je dodijeljen Poljoprivrednom gospodarstvu Geler, dok je u kategoriji vinarija certificirana Vinska kuća ‘Hažić’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba