Pobijedio je na prestižnom natjecanju koje organizira Europska komisija već 17. godinu zaredom

ČESTITAMO! Učenik SŠ Krapina Dominik Mihaljinec najbolji je prevoditelj u hrvatskoj

Objavljeno: 15.02.2024. zagorjeinternational

Učenik Srednje škole Krapina Dominik Mihaljinec hrvatski je pobjednik natjecanja u prevođenju ‘Juvenes Translatores’ koje organizira Europska komisija već 17. godinu zaredom. Natjecanje se održalo online 23. studenoga 2023. godine, a u njemu su sudjelovali učenici iz 701 škole diljem Europske unije. 

– Iz naše škole sudjelovali su Dora Brković (3.a), Niko Kovačec (3.c), Mia Košutić (3.c), Dominik Mihaljinec (3.c) i Dominik Pažameta (3.c), pod mentorstvom nastavnice Valerije Smrekar. Više od 200 profesionalnih prevoditelja pregledavalo je prijevode svih natjecatelja u 155 kombinacija jezika za prevođenje. Ocjenjivala se točnost prijevoda, sposobnost gramatički točnog pisanja te pravilna upotreba izraza, sposobnost tečnog pisanja i kreativnost u pronalaženju rješenja za prijevod – ističu iz Srednje škole Krapina. 

Od 3056 učenika izabrano je 27 pobjednika, po jedan iz svake države članice EU. Za hrvatskog pobjednika izabran je Dominik koji je prevodio tekst s engleskog na hrvatski jezik. 

Krajem ožujka Dominik će sudjelovati u svečanosti proglašenja pobjednika svih 27 zemalja, u Bruxellesu, u Belgiji. Na trodnevnom putovanju Dominik će imati priliku ostvariti mnoge kontakte te vidjeti i kako rade prevoditelji Komisije. Na svečanosti će biti prisutno i osoblje Komisije, drugih institucija EU-a te nacionalnih i regionalnih ureda EU-a, kao i novinara.

Iako može biti samo jedan pobjednik, iz svake države odabrano je i pet učenika koji su bili blizu pobjede te su stoga zaslužili i posebnu pohvalu. Između tih pet učenika u Hrvatskoj izabran je i Dominik Pažameta, također učenik Srednje škole Krapina. 

Inače, tema ovogodišnjeg prijevoda bila je “Dare to make e difference“, kojom se htjelo potaknuti mlade ljude da izađu na izbore za Europski parlament koji će se održati početkom lipnja ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba