Imendan danas imaju Jeronim, Jerko, Emil, Emilija, Jozefina, Josipa, Josip, Joško, Mladen i Mladenka

Evo što znače njihova imena

Objavljeno: 08.02.2024. zagorjeinternational

Jeronim je muško ime nastalo od grčke riječi hieronymos, hieros znači sveti i riječi onyma što znači ime, u prenesenom značenju onaj koji ima sveto ime.  

Jerko je muško ime nastalo od starohebrejske riječi yirmayahu što znači uzdizati se i Jehova (Bog), u prenesenom značenju Bog uzdiže.  

Emil je muško ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog aemula što znači oponašajući koji se takmiči. Ženski oblik ovog imena je Emilija.  

Jozefina je žensko ime koje kako kažu da se Europom počelo širiti relativno kasno, od 18. vijeka. Njegov oblik nam dolazi preko grčkog i latinskog jezika. Korijen mu je u hebrejskom: Johosef, složen od dviju hebrejskih riječi Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Ime je zapravo – kako je to kod biblijskih imena često – rečenica: Bog neka doda (umnoži)! Drugi oblici ovog imena su Josif, Finka, Josip, Josipa, Joša i Joško.  

Mladen je muško ime domaćeg porijekla. Značenje imena dolazi od pridjeva mlad (mladolik), što mu je ujedno i značenje. Ženski oblik ovog imena je Mladenka. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba