Uvodi se četverodnevni radni tjedan

U NJEMAČKOJ KRENUO EKSPERIMENT: Manje rada, a plaća ista

Objavljeno: 05.02.2024. zagorjeinternational

U Njemačkoj je započeo šestomjesečni eksperiment četverodnevnog radnog tjedna – najavljen od 1. veljače, a koji realni zamah hvata od danas – koji će omogućiti zaposlenicima u 45 kompanija diljem zemlje da rade jedan dan tjedno manje za istu plaću, piše Jutarnji list.

Inicijativu, koja uključuje samo tvrtke čija se djelatnost može prilagoditi kraćem radnom tjednu, pokrenula je i vodi berlinska konzultantska tvrtka Intraprenör u suradnji s neprofitnom organizacijom ‘4 Day Week Global’ (4DWG).

Zagovornici kraćeg radnog tjedna nadaju se da će rad od četiri dana tjedno učiniti radnike sretnijim i produktivnijim, u trenutku kada Njemačka muku muči s usporenjem rasta produktivnosti i nedostatkom radne snage.

Produktivnost se obično izračunava dijeljenjem ekonomskog učinka s odrađenim satima. Nakon što je u studenom 2017. godine dosegnula najvišu vrijednost svih vremena od 105,20 bodova, produktivnost Njemačke je u stalnom padu, prema podacima Deutsche Bundesbank, iako je i dalje viša od ostalih velikih gospodarstava u Europi. U studenom prošle godine, što su posljednji dostupni podaci, produktivnost je pala na 95,80 bodova sa 96,79 bodova mjesec prije, prenosi Euronews.

Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini radnika koji su takav režim rada već iskusili, rad jedan dan manje tjedno povećava zadovoljstvo i motivaciju kod radnika i čini ih produktivnijima.

Rad manje sati tjedno također bi mogao uvjeriti one koji nisu ‘vrući‘ da rade cijeli tjedan da uključe u tržište rada, što bi pomoglo smanjenju problema nedostatka radne snage koji utječe na industrijalizirane zemlje diljem svijeta. Njemačka se trenutačno bori s manjkom kvalificiranih radnika u brzorastućim sektorima. U studenom prošle godine, Gospodarska i industrijska komora (DIHK) objavila je da se polovica njemačkih kompanija muči s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta. Tisuće nepopunjenih radnih mjesta u njemačkom gospodarstvu uzrok su gubitaka zemlje u iznosu višem od 90 milijardi eura u prošloj godini, što je više od dva posto njemačkog BDP-a, prema zamjeniku glavnog izvršnog direktora DIHK-a Achimu Dercksu.

Iako je nejasno hoće li kraći radni tjedan doista na bilo koji način riješiti ovaj problem, čini se da su Nijemci uzbuđeni da pokušaju s tim.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba