BI LI TO TREBALO I KOD NAS? Parižani na referendumu odlučuju o većoj cijeni parkiranja za SUV vozila

“Teži, opasniji, više zagađuju… SUV-ovi su ekološka katastrofa”

Objavljeno: 04.02.2024. zagorjeinternational

U Parizu se danas održava referendum na kojem se Parižani pitaju treba li grad povećati cijenu parkiranja za SUV vozila, dok glavni grad Francuske nastavlja s višegodišnjim planom da postane grad u potpunosti prilagođen biciklima, piše Index.

Nedjeljni referendum, koji se održava manje od godinu dana nakon što su Parižani prošle godine izglasali zabranu e-skutera za najam, ima za cilj utrostručiti naknade za parkiranje automobila od 1.6 tona i više, na 18 eura po satu, kako bi se obeshrabrilo ‘glomazne, zagađujuće’ automobile, priopćila je gradska vijećnica.

Nova bi se tarifa odnosila i na električne automobile od dvije tone i više.

Ekološka katastrofa

Zamjenik pariške gradonačelnice: SUV-ovi su ekološka katastrofa

– Teži, opasniji, više zagađuju… SUV-ovi su ekološka katastrofa – rekao je Emmanuel Gregoire, zamjenik gradonačelnice Pariza, na X-u.

Pod socijalističkom gradonačelnicom Anne Hidalgo ulice Pariza su se transformirale, s 84 kilometra biciklističkih staza napravljenih od 2020. godine i skokom od 71 posto u korištenju bicikala između kraja karantena zbog covida-19 i 2023. godine, prema podacima gradske vijećnice.

Vozači bijesni

Promjene su, međutim, razbjesnile vozače automobila. Vozački lobi od 40 milijuna vlasnika automobila pokrenuo je peticiju za podršku slobodi vozača da koriste vozilo koje žele. SUV-ovi su postali sve popularniji u Francuskoj, a preferiraju ih osobito obitelji.

– Moramo se čvrsto suprotstaviti ovim napadima na slobodu koji se izvode pod lažnim zelenim izgovorima. Ako to sada ne zaustavimo, ova neopravdana pobuna koju vodi ultraurbana i antiautomobilska manjina proširit će se poput gangrene na druge gradove – rekla je skupina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba