Imate li i vi lijepa sjećanja iz legendarnog autića?

KRAJ JEDNE ERE: Zatvara se Fiatova tvornica u Poljskoj koja je proizvodila popularnu ‘peglicu’

Objavljeno: 16.01.2024. zagorjeinternational

Stellantis zatvara tradicionalnu Fiatovu tvornicu u poljskom gradu Bielsko Biala, a bez posla će ostati 486 zaposlenika – objavila je predsjednica sindikata Solidarnost Wanda Struzyk, a prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Kako podsjeća Index, riječ je o tvornici negdašnje tvrtke FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) koja je po sporazumu s Fiatom još od ranih 70-ih godina prošlog stoljeća proizvodila model Fiat 126p, kod nas vrlo popularan i poznat pod nadimkom “peglica”.  

Posljednjih godina ova je tvornica bila glavno mjesto za proizvodnju dizelskih motora 1.3 Multijet, što djelomično i objašnjava zašto je za zatvaranje odabran upravo ovaj pogon.

Neki od 486 otpuštenih zaposlenika mogli bi pronaći posao u drugim Stellantisovim pogonima u Poljskoj, u Tychyju ili Skoczowu.

– Ovo su vijesti kojih smo se dugo bojali. Sada ćemo pregovarati i o otpremninama – rekla je sindikalistica.  

Poljski ekonomski stručnjaci tvrde kako je raspuštanje tradicionalne tvrtke, koja je započela s proizvodnjom Fiata 126 1970-ih, označilo kraj ere obilježene rastom Poljske na europskom i globalnom tržištu.  

Ostale Stellantisove tvornice u Poljskoj još uvijek proizvode Fiat 600 i Jeep Avenger. Ovim modelima uskoro bi se mogao pridružiti još jedan B-SUV model.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba