S druge strane, trećina voznog parka im je starija od 20 godina

RADIKALAN POTEZ: Susjedi zabranjuju uvoz automobila starijih od 15 godina

Objavljeno: 14.01.2024. zagorjeinternational

Rabljeni automobili “Euro 4” standarda koji se trenutno uvoze u Crnu Goru stariji su od 15 godina i negativno utječu na sigurnost prometa i zaštitu okoliša, pa će Ministarstvo prometa i pomorstva (MSP) tražiti izmjene propisa 2024. godine, kako bi se zabranio njihov uvoz i kako bi novi minimalni standard bio “Euro 5”, piše Poslovni.

Rečeno je to službeno “Vijestima” iz resora Filipa Radulovića, ne navodeći kada bi taj propis mogao stupiti na snagu. Zabrana bi se najviše odnosila na uvoz automobila starijih od 2009. godine, kada je u EU stupio na snagu standard “Euro 5”.

“Euro” standarde uvela je Europska unija (EU) 90-ih godina prošlog stoljeća, a predstavljaju zakonska ograničenja za ispuštanje štetnih plinova iz automobila koja su se postupno pooštravala. Crna Gora sada ima ograničenja da uvezeni novi automobili moraju ispunjavati standarde “Euro 6”, a rabljeni “Euro 4”.

Prema podacima Uprave za statistiku “Monstat” iz 2022. godine, svako treće vozilo u Crnoj Gori starije je od 20 godina. Kad su u pitanju osobni automobili registrirani u srpnju, kolovozu i rujnu 2023. godine, bilo ih je 67,4 tisuće, od čega je najveći dio proizveden tijekom 1990-ih, kao i vozila proizvedena od 2005. do 2008. godine.

Zabrana uvoza ne bi utjecala na korištenje ranije uvezenih automobila s “Euro 4” standardom, ako ispunjavaju uvjete za registraciju. Prema standardu “Euro 5” vozila smiju proizvesti najviše jedan gram ugljičnog monoksida po kilometru, dok je gornja granica za vozila “Euro 4” bila 1,14 grama. Prema standardu “Euro 1”, koji je u EU vrijedio do 1999. godine, vozila su mogla ispuštati do 13 grama ovog plina koji se smatra najvećim zagađivačem zraka.

Vozila standarda “Euro 4” proizvedena od 2003. do 2010. godine starija su od 15 godina i negativno utječu na sigurnost prometa i zaštitu okoliša, rekli su u MSP-u, zbog čega planiraju izmijeniti propise o njihovu uvozu.

Pojasnili su da Crna Gora trenutno nema izvoznih ograničenja, ali da pri uvozu rabljenih automobila i njihovom prvom stavljanju na tržište postoje propisi o emisiji ispušnih plinova i razini buke. Iz MSP-a su najavili i da će izmijeniti propise koji reguliraju uvoz i stavljanje novih vozila na tržište, odnosno predložiti jednostavnije administrativne procedure i olakšice za plaćanje naknada za uvoz ekološki prihvatljivih vozila, kako bi se potaknulo ovaj sektor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba