Tjedan dana prosvjeda

NJEMAČKA: Danas traktori okupiraju samo dva grada kako ne bi izgubili potporu i solidarnost javnosti

Objavljeno: 09.01.2024. zagorjeinternational

Njemački poljoprivrednici i danas nastavljaju prosvjednu akciju kojom će ometati promet u zemlji, no u znatno manjem obimu. U odnosu na jučer, planirano je svega nekoliko prosvjeda.

Udruga poljoprivrednika pozvala je na tjedan dana prosvjeda kao odgovor na Vladin plan postupnog ukidanja potpora u poljoprivredi, piše Fenix magazin.

– Za danas je planirano okupljanje traktora samo na dva mjesta u Hessenu i Brandenburgu te kolona traktora u Saskoj-Anhaltu – rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Udruge poljoprivrednika.

Prosvjedi koji su planirani do ponedjeljka, 15. siječnja, prvenstveno se odnose na planove njemačke savezne vlade da idućih godina postupno ukidaju porezne olakšice za poljoprivredni dizel. Njemačko udruženje poljoprivrednika zahtijeva da se rezovi u poljoprivrednom dizelu ukinu. Brojne akcije poljoprivrednika nastavljaju se i u srijedu.

Kako podsjeća Fenix magazin, nekoliko tisuća poljoprivrednika prosvjedovalo je u ponedjeljak sa svojim traktorima pa je došlo do zastoja prometa i privremenog zatvaranja autocesta u cijeloj zemlji.

Policija je u ponedjeljak tijekom dana izvještavala o blokiranim cestama i prilazima autocesta na više lokacija te velikim zastojima u prometu.

Šef Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) Joachim Rukwied zamolio je javnost za razumijevanje.

– Ne želimo izgubiti potporu i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor – rekao je u ponedjeljak Joachim Rukwied.

Brojne prosvjedne aktivnosti poljoprivrednika nastavljaju se i u srijedu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba