Jedan od najvećih nogometaša ikad

Umro je Franz Beckenbauer

Objavljeno: 08.01.2024. zagorjeinternational

Preminuo je legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer. Imao je 78 godina. Njegovo zdravstveno stanje nedavno se jako pogoršalo, što je i potvrdio njegov sin Walter u dokumentarcu pod nazivom ‘Beckenbauer’.

Kako prenosi Index, posljednjih mjeseci nagađalo se o Beckenbauerovu zdravstvenom stanju, koji je 11. rujna trebao napuniti 79 godina. Svjetski prvak kao igrač (1974.) i izbornik (1990.) povukao se iz javnosti. Beckenbauer iz zdravstvenih razloga nije sudjelovao na nedavnom susretu bivših članova reprezentacije iz 1990. godine, koji se održao 9. srpnja u Grassau am Chiemseeu. Zbog zdravstvenih razloga, početkom prošle godine nije otišao ni u Brazil na pogreb još jednog legendarnog nogometaša, Pelea.

Jedan od najvećih igrača ikad

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu smatra se jednim od najvećih nogometaša u povijesti. Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Beckenbauer. Kao igrač bio je europski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Na klupskoj razini osvojio je 13 igračkih trofeja s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva te tri Kupa prvaka. Osvojio je i dvije Zlatne lopte, najprestižniju individualnu nagradu u nogometu, 1972. i 1976. godine. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA-e 1996.

Beckenbauer, zvani Der Kaiser (njem. Car) jedan je od samo trojice nogometaša u povijesti zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro prije dva dana, i Francuzom Didierom Deschampsom, koji su osvojili Svjetsko prvenstvo i kao igrači i izbornici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba