Bolja ravnoteža poslovnog i privatnog života

DILEMA DESETLJEĆA: Istraživanje pokazalo da čak 78 posto zaposlenih želi raditi od kuće

Objavljeno: 25.12.2023. zagorjeinternational

Rad od kuće tema je o kojoj se već dugo raspravlja, a Hrvatska udruga poslodavaca i Mplus Grupa organizirali su okrugli stol na tu temu u sklopu kojeg je predstavljeno znanstveno istraživanje Mplus Grupe, prenosi Poslovni dnevnik.

Rad od kuće popularan je model, no donosi i neke jedinstvene izazove. Razina zadovoljstva poslom i ravnoteže između poslovnog i privatnog života kod zaposlenika koji rade od kuće viša je nego kod onih koji rade u uredu, pokazuje istraživanje, zbog čega 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće.

– Na tržištu rada u Hrvatskoj nikada nije vladala toliko jaka bitka za svakog pojedinog zaposlenika, a nama poslodavcima ključan cilj je zadržavanje i privlačenje radnika. Današnji zaposlenici žele mobilnost, priliku za brzo napredovanje, učenje, veću autonomiju i priliku da unutar radne okoline izraze svoje specifične potrebe, poput rada od kuće ili rada na daljinu – rekla je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.  

Kao najčešće prednosti rada od kuće, zaposlenici su isticali uštedu vremena na promet, što je donijelo više slobodnog vremena i ujednačeniji svakodnevni život.

Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, smatra da će cjelovito uređenje rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu osigurati pravnu sigurnost ugovornih strana radnog odnosa.

Ključna razlika između rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu je što je na izdvojenom mjestu rada poslodavac upoznat s lokacijom rada i moguće je govoriti o eventualnoj naknadi troškova, dok kod rada na daljinu ne postoji takva obveza.

Nastavno na predstavljeno znanstveno istraživanje, održan je i okrugli stol u kojem su panelisti raspravljali o prednostima i nedostacima rada od kuće.

– Važno je raditi na poštovanju i razumijevanju. Češće će se i radije pretpostaviti da kolega kojeg ne vidim radi, nego da ne radi. Na tome trebamo raditi – zaključila je direktorica sektora ljudskih resursa Heineken, Danijela Govorčinović Šimunović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba