Izglasan s 29 glasa 'za' i tri suzdržana

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA: Prihvaćen proračun za 2024. godinu. Iznosi 91 milijun eura

Objavljeno: 22.12.2023. zagorjeinternational

Na 15. sjednici Skupštine Međimurske županije, posljednjoj radnoj u ovoj godini, usvojen je proračun Županije za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Temeljni dokument usvojen je s 29 glasova ‘za’ i tri suzdržana vijećnika iz kluba HDZ-a, a proračun iznosi 91.804.450,77 eura.

Bez kreditnog zaduženja

Raspravljalo se o 34 točke dnevnog reda, a najvažnije među njima odnosile su se na II. izmjene i dopune proračuna Međimurske županije za 2023. godinu te prijedlog proračuna za 2024. godinu.

Župan Matija Posavec naglasio je da je proračun za 2024. godinu pomno planiran te je izrađen u skladu s inflacijom, te aktualnim stanjem u gospodarstvu i društvu, te je usklađen s daljnjim projektnim aktivnostima.

– Proračun je usklađen sa svim aktualnim parametrima u društvu, uz zadržavanje usmjerenosti šansama u europskim mehanizmima – od NPOO-a, višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, Industrijske tranzicije, Razvojnog sporazuma ‘Sjever’, Fonda solidarnosti EU, ITU mehanizma i prekograničnih europskih programa ‘INTERREG’. Iz tog dijela proizlazi snažan razvojni zamah Međimurja, pri čemu zadržavamo visok stupanj podrške i potpore našim građana u svim segmentima života i djelovanja – istaknuo  je župan te objasnio da održivost proračuna pokazuje udio od 50 posto očekivanih poreznih prihoda, te više od 36 posto ugovorenih europskih projekata. U proračunu sedam posto čine prihodi od dobiti i trgovačkih društava, dok se svega šest posto odnosi na kapitalizaciju imovine ta nastavio: 

– Međimurska županija nema kreditno zaduženje, povećano je 80 posto proračunskih stavaka, uz što je dosadašnjih 13 potpora za poljoprivrednu proizvodnju povećano na 25. Povećana je stavka za sport, a potpore poduzetnicima podižu se na 227.000 eura umjesto dosadašnjih 150.000 eura i slično – dodao je župan, osvrnuvši se i na skoro stupanje na snagu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama prema kojem će županije preuzeti predmete upravljanja dijelom imovine Republike Hrvatske što će pridonijeti aktivaciji neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH te učinkovitijem rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Riječ je o građevinama i građevinskom zemljištu, a za Međimurje ovaj Zakon trenutno znači preuzimanje 301 aktivnog zahtjeva od čega ih je 114 iz jedinica lokalne samouprave, a 187 je zahtjeva fizičkih i pravnih osoba. 

– Pred Skupštinom su i odluke o projektu centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, ulaganja u obnovljive izvore energije na javnim zgradama, financijske potpore našim studentima, zatim prijedlog javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, dakle, konkretni oblici podrške koju usmjeravamo prema učenicima, studentima, umirovljenicima te našim udrugama – naglasio je Posavec.

120 kapitalnih projekata

Pri kreiranju proračuna ponovo se vodilo računa o njegovoj održivosti, socijalnoj osjetljivosti, kao i razvojnom zamahu, što je vidljivo u više od 120 kapitalnih projekata na koje Županija ima utjecaj, u kojima je partner ili koje financira ili sufinancira.

Izglasavanju proračuna prethodila je rasprava o tri amandmana. Vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika Zlatko Marciuš predložio je da se u proračun uvrsti pomoć najugroženijim umirovljenicima čije mirovine ili pomoć obitelji ne mogu podnijeti teret troškova smještaja u domovima za starije i nemoćne, što je župan prihvatio. Prihvatio je i amandman vijećnice Bojane Petrić s Nezavisne platforme ‘Sjever’ koja je zatražila povećanje stavke za zavičajna društva na 7000 eura.

Vijećnik HDZ-a Ljubomir Kolarek tražio je 450.000 eura pomoći iz županijskog proračuna za kanalizaciju, oborinsku odvodnju te sanaciju cesta u dijelu Preloga, no župan je vijećniku ponudio drugi prijedlog.

– Preveliki je to iznos s obzirom da ste mogli dio sredstava povući i iz EU fondova, predlažem da preformulirate amandman te da vam u 2024. godini za navedene potrebe Županija osigura 100.000 eura sa stavke tekućih i kapitalnih pomoći gradovima i općinama – rekao je vijećnik HDZ-a Lubomir Kolarek.


Vijećnik Kolarek je pristao i župan je preformulirani amandman prihvatio, čime je postao dio proračuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba