Zaživjela inicijativa župana Kolara za potporu hrvatskoj zajednici u Srbiji

“Više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje“

Objavljeno: 16.12.2023. zagorjeinternational

U Subotici u Republici Srbiji je u petak je potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.  

Inicijativu za potpisivanje sporazuma pokrenuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija je tu inicijativu prihvatio 20. rujna na sjednici održanoj u Krapini. Sporazum su u Subotici potpisali predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić u prisustvo župana Kolara, kao i župana Virovitičkom – podravske županije Igora Androvića, županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića i župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića te predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova. 

Formalizirana suradnja 

Sporazumom se predviđa uspostavljanje suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, među ostalim i kroz stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima u iznosu 15.000 eura po svakoj županiji.    

– Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada, zahvaljujući ovoj potpori, više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe… Jednostavno, moći ćemo normalno funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte – istaknula je nakon potpisivanja predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.  

– S osobitom pažnjom županije pojedinačno njeguju odnose s Hrvatima u Vojvodini, a neizmjerna je čast i radost da danas formaliziramo suradnju Hrvatske zajednice županija kao nacionalnog udruženja svih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji. Vaš doprinos u ostvarivanju prava na manjinsku samoupravu je nemjerljiv i zbog toga imate našu apsolutnu podršku i poštovanje – poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županije i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.  

Duga povijest suradnje hrvatskih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. 

– Hrvatsko nacionalno vijeće s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini dugi niz godina imali su poveznice i dobru suradnju sa županijama. Naravno s onim bližim – Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom, pomagali su nas i u periodu kada je bilo najteže, i financijski i kadrovski, na svaku našu potvrdu su odgovarali. Ovo je jedna nova ljestvica koja je proizišla od inicijative župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara da se sve županije zajedno organiziraju. Petnaest tisuća eura nije malo, dobit ćemo još dva proračuna koliko je do sada HNV imalo, a tu inicijativu su prihvatili svi župani. Župan Marušić koji predvodi Hrvatsku zajednicu županija stavio ju je na dnevni red, to je jednoglasno usvojeno i od iduće godine će početi biti realizirano – navela je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prethodilo je i potpisivanje Ugovora o financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji su 23. lipnja 2023. godine potpisali župan Željko Kolar i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić. Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji ove je godine u više navrata boravila u Krapinsko-zagorskoj županiji.  

Prava i obrazovanje 

Župan Željko Kolar je na kraju posljednjeg posjeta istaknuo je kako suradnja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Krapinsko – zagorskoj županiji traje već nekoliko godina te da se dodatno intenzivirala dolaskom Jasne Vojnić na dužnost predsjednice HNV-a.   

– Nažalost hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji nema takva prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. I dok god se ta prava ne izjednače, potrebna je snažna podrška hrvatske države hrvatskoj manjini u Srbiji – poručio je župan Kolar te podsjetio da je Krapinsko – zagorska županija bila prva koja je donijela odluku o dodjeli dvije učeničke i dvije studentske stipendije pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.  

– Obrazovani mladi ljudi će lakše pridonijeti opstanku Hrvata u Srbiji te vjerujem da će i svi ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će biti dodijeljeno minimalno 40 stipendija, što bi značilo da su se sve hrvatske županije uključile i u tu akciju – poručio je župan Kolar.  

Izaslanstvo Hrvatske zajednice županija bilo je počasni gost proslave Dana hrvatske zajednice koja ja obilježena svečanim programom u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo. Svim prisutnim županima ovom su prilikom uručeni znakovi zahvale, dok je Hrvatskoj zajednici županija dodijeljeno priznanje Ban Josip Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici u Srbiji za 2023. godini. Svečanu akademiju su svojim nastupom uveličali članovi folklornog i orkestralnog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo, koji su za ovu prigodu izveli izvatke iz plesne predstave Memento pod ravnanjem koreografa i autora Marina Jaramazovića.  

Dan hrvatske zajednice u Srbiji obilježava se na dan kad je 2022. godine osnovano Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji – najviše zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu.  

Prijam za hrvatske župane je, prije potpisivanja Sporazuma, priredio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba