Obrtnici iz Novog Marofa proslavili 55. obljetnicu organiziranog djelovanja obrtništva

OD 160 NA POČETKU DO DANAŠNJIH 530: “Izazova ima, ali veseli nas da broj obrta stalno raste”

Objavljeno: 11.12.2023. zagorjeinternational

Svečanom sjednicom novomarofski obrtnici proslavili su u Možđencu 55. obljetnicu organiziranog djelovanja obrtništva. Udruženje obrtnika Novi Marof član je Obrtničke komore Varaždinske županije, a prema riječima predsjednika udruženja Zvonimira Pisačića, od 1968. godine broj obrtnika višestruko je porastao.

– Na samom je početku bilo 160 obrtnika koji su se pridružili udruzi, a od tada do danas broj obrta je u konstantnom porastu pa tako sada imamo oko 530 obrta. Prije pet godina bilo ih je stotinu manje. Većina obrta koji nam se sad otvaraju su ili intelektualni ili građevinski jer to je ono što ide. Nije nam bilo lako, na rad obrtništva itekako je utjecala energetska kriza, porast troškova, ali zahvaljujući gradonačelnicima i načelnicima, posebno našem gradonačelniku Siniši Jenkaču koji nam je pomagao i financijski, prebrodilo se to, obrtnici su se prilagodili situaciji i sada uspješno funkcioniraju – rekao je Pisačić.

“Obrtništvo kod nas ima budućnost”

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač dolazi iz obrtničke obitelji, stoga je dobro upoznat s problemima s kojima se obrtnici susreću.

– Lokalna samouprava pomaže koliko je to u njezinoj moći, a mi smo pronašli dobar način. Naime, Grad Novi Marof ima zanimljiv program stipendiranja učenika deficitarnih, odnosno obrtničkih zanimanja, zahvaljujući kojem se dogodila i sve je vidljivija ozbiljna promjena trenda, što me posebno veseli. Prije pet godina raspisali smo natječaj za 20 stipendija i primili 12 prijava, prošle godine javilo nam se 95 učenika i svi su zadovoljili uvjete, a ove godine njih 93 i zbog toga sam siguran da obrtništvo u Novom Marofu ima budućnost – rekao je Jenkač istaknuvši da ga raduje što su mladi, odnosno njihovi roditelji prepoznali vrijednost i značaj obrtništva.

Gradonačelnik je naglasio da su se ljudi nekada itekako borili za posao, no danas ga u obrtništvu ima i previše, a nedostaje i stručne radne snage.

– Zaposlenost je velika, a kvalitetne radne snage ima sve manje. Kako je Njemačka uvodila radnu snagu 90-ih godina jer nije imala dovoljno za svoje tržište, tako je Hrvatska, kako je postala dio Europske unije, otvorila svoje granice. Nadam se da ćete svi vi u budućnosti imati dovoljno kvalitetnih radnika, kako bi još uspješnije poslovali, na svoje, ali i na korist našeg gospodarstva – poručio je Jenkač.

Na svečanoj je sjednici bio i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković koji je članovima novomarofskog Udruženja obrtnika čestitao na 55 godina rada te istaknuo da se time moraju podnositi.

– Svi ste vi dali svoj obol, bilo je tu puno odricanja i davanja svog slobodnog vremena i novca, utjecali ste na gospodarstvo jednog kraja, Grada Novog Marofa, ali možemo reći i Varaždinske županije kao i Republike Hrvatske. Na tome vam hvala i nadam se da ćete i dalje marljivo i predano raditi i razvijati obrtništvo koje ima budućnost i koje posljednjih godina postaje sve poželjnija djelatnost – zaključio je Šoković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba