Od ukupno 21, primjedbe Špičeka na svega dva ili tri uzorka zbog ljutine

OPĆINA LOBOR: Titula najbolje ‘Loborske devenice’ i ove godine ostaje u obitelji Ferek

Objavljeno: 10.12.2023. zagorjeinternational

Ovogodišnja manifestacija ‘Loborske devenice’ okupila je rekordan broj prijava, odnosno uzoraka, čak njih 21, a titulu vlasnika najbolje loborske devenice ponio je Ivan Ferek. Drugo mjesto pripalo je Franji Androiću, treće Dariju Tadiću, četvrto Marku Bezaku, a peto Jurici Plašću.

Tajne nema

Ferek, koji iza sebe ima već nekoliko titula, kaže da mu je osobno već malo neugodno, budući da je već tri godine zaredom osvojio prvo mjesto, a prije toga uvijek je bilo i visoko drugo ili treće mjesto. Iako je prošle godine zbog bolesti bio spriječen da dođe na natjecanje, zamijenio ga je njegov sin koji se također doma vratio s osvojenom zlatnom medaljom.

-Tajna nema. To je jednostavno starinski običaj i način spravljanja devenice. Ona mora imati kvalitetno meso i devenice ne smiju biti preslane. Moraju biti ugodno popunjene, odnosno ne smiju biti pretanke. Budući da sam po horoskopu vaga, sve radim precizno i svi sastojci se mjere odnosno važu – pojasnio je Ferek.

Odao je i tajnu da svi sastojci kada se pomiješaju moraju određeno vrijeme “odstajati” i tek onda se devenica puni. Zaključio je kako za sve treba puno truda i dobre volje, a kada se nešto radi iz ljubavi i s ciljem da se očuva dio loborske tradicije, onda su i rezultati tu.

A da je iz obitelj Ferek i ove godine stigla najbolja loborska devenicu odlučio je žiri na čelu sa zagorskim chefom Tomislavom Špičekom.

21 uzorak

Špiček je, inače, po treći put sudjelovao u manifestaciji ‘Loborske devenice’ koje su ove godine okupile rekordan broj prijava. Ocjenjujući kvalitetu ovogodišnjih devenica naglasio je da ima samo riječi pohvale.

– Što se tiče loborskih devenica, tu više ne treba puno pričati, a meni osobno one odgovaraju jer se rade s kašom i to su po meni prave devenice. No, opet je bilo par uzoraka koji su imali ljut okus. To je mala zamjerka. To je delicija koja mora biti pikantna, ali par ih je bilo jako ljuto. Inače, drugo je sve bilo zaista jako dobro – kazao je Špiček koji je pohvalio trud lovaca koji su pekli devenice te nastavio:

– Od 21 uzorka možda imam primjedbe na svega dva ili tri uzroka jer su ti uzorci bili ljuti, a ostale idu sve same pohvale – zaključio je Špiček koji je odao i malu tajnu.

Špiček je rekao da voli devenicu koja se radi s kašom.

– Već ranije sam rekao da volim devenice koje se rade s kašom. Naime, moj otac doma devenice radi s rižom, a ja s kašom. Imamo svaki dva pajceka doma i svaki radi devenice na svoj način – podijelio je tajnu Špiček.

Zadovoljna velikim. odnosno rekordnim brojem uzoraka je i načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih.

– Sretni smo jer se naša tradicija kulinarske manifestacije “Loborska devenica” nastavlja. Ne samo da je pozitivno to što imamo veliki broj uzoraka, već raduje činjenica da je večeras ovdje veliki broj mladih ljudi koji su se uključili u događanje sa svojim proizvodima – kazala je Jembrih dodajući da je budućnost “Loborske devenice” zagarantirana i da će se nastaviti još dugi niz godina i nadodala:

– Ovom prilikom mogu najaviti našu sljedeću aktivnost, a to je zaštita naše ‘Loborske devenice’ kao autohtonog jela – izjavila je načelnica. Podsjetila je kako je događanje ‘Loborska devenica’ dio bogatog ovogodišnjeg programa ‘Advent u Loboru’ te još jednom pozvala sve zainteresirane da do Božića dođu u Lobor gdje svatko može pronaći ponešto za sebe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba