Evo što još zanimljivo možete vidjeti tamo ovih dana

Jeste li znali da je Radoboj svjetski poznat po rudnicima? 

Objavljeno: 07.12.2023. zagorjeinternational

Općina Radoboj i Muzej ‘Radboa’ održali su dva zanimljiva događanja. Radi se o origami radovima umjetnice Hane Bosilj i o predavanju ‘Rudna i fosilna bogatstva radobojskog kraja’ u kojem se govorilo o rudarskim bogatstvima radobojskoj kraja kao i o zanimljivoj povijesti.

U organizaciji Općine i Muzeja, u Centru za prirodu Radoboj održano je zanimljivo predavanje kojim je obilježeno svetkovanje Sv. Barbare. koja se štuje 4. prosinca i zaštitnica je svih mjesta koja su nekad bila rudarska, pa tako i Radoboja, svjetski poznatog po rudniku sumpora i ugljena i bogatstvu fosila. 

Predavanje

Predavanje ‘Rudna i fosilna bogatstva radobojskog kraja’ je održao profesor Marijan Kovačić iz Geološkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je na interesantan način posjetiteljima predstavio geološku povijest i posebnosti radobojskog kraja čija su se rudna i fosilna bogatstva formirala u razdobljima Paleozoika, prije 299 milijuna godina i u periodu Miocena, prije 23 milijuna do 5,3 milijuna godina. 

Osvrnuo se na značajnost rudnih bogatstva, s posebnim naglaskom na sumpor koji je 1851. godine bio izložen na izložbi ‘The Great Exibition of the Works of Industry of All Nations’ u Londonu i 1864. godine na Prvoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu. Profesor je ukazao i na značaj smeđeg ugljena visoke kvalitete koji se u Radoboju iskapao od druge polovice 19., do sredine 20. stoljeća.

Uz spomenuti sumpor i ugljen, rudno bogatstvo Radoboja bila je i bentonitna glina pronađena na tri lokacije u Radoboju, međutim nikad detaljnije istraživana ni eksploatirana. Osim rudnih bogatstva Radoboj se može podičiti rijetkim fosilima flore i faune od kojih je najznačajniji fosilni list vinove loze starosti od 12 do 14 milijuna godina, najstariji fosil lista vinove loze u Europi. Bogatstvo fosila priča nam jedinstvenu priču kako se na prostoru Radoboja izmjenjivala umjerena i suptropska klima uz bujnu vegetaciju koja je rezultat brojnih fosila cimeta, avokada, eukaliptusa, pamuka, lovorovog lista i ostalog bilja uz iznimno rijetke nalaze kukaca koji danas ovdje više ne postoji.

Ovim predavanjem usmjerena je pozornost na vrijednost radobojskih nalaza od kojih se jedan dio nalazi u Muzeju ‘Radboa’ i koji govore o zanimljivoj povijesti Radoboja i Hrvatskog zagorja gdje je nekad davno bilo Panonsko more, a klima posve drugačija.

Izložba 

Također, Muzej ‘Radboa’ na mjesec dana je ugostio divne origami radove kreativne umjetnice Hane Bosilj koja se od srednjoškolskih dana bavi izradom raznovrsnih oblika od papira u origami tehnici. Ovu zanimljivu izložbu još uvijek možete pogledati, pa vas iz Muzeja pozivaju da svratite do njih i, uz izložbu origami, razgledate i ostatak Muzeja ‘Radboa’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba