UDALJENOST OD 270 KILOMETARA

NEVJEROJATNI PRIZORI: Bura očistila zrak, s mosorske zvjezdarnice se vidjela Italija

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Dalmacija je neko vrijeme čekala buru koja će očistiti atmosferu i stvoriti savršene uvjete za spektakl koji se odvio u vrijeme zalaska sunca u subotu. Naime, nad horizontom se u vrijeme zalaska sunca ukazala Italija, masivi Apenina. Spektakularne fotografije napravio je Rade Popadić s portala Dalmacija danas.

„Najveći apeninski masiv, Gran Sasso, gledajući sa Zvjezdanog sela Mosor nalazi se na horizontu iza Šolte, a ispred samog masiva jasno se može vidjeti otočić – hrid Jabuka. Sunce je “uronilo” u istočno dio masiva, a nešto zapadnije uzdiže se 2912 metara najviši vrh Apenina, Corno Grande. Ovaj vrh nalazi se nešto više od 270 kilometara od mosorske zvjezdarnice.

No, ovoga puta vidljivost je bila tako dobra da se nije vidio samo središnji apeninski masiv, nego i oni niži. Tako se iznad otoka Sveti Andrija uzdizao Monte Amaro. Još istočnije, prema Braču, vidio se jedan od vrhova poluotoka Gargana, tek oko 1000 metara nadmorske visine“, opisao je Popadić.

Dodao je da su prizori snimani aparatom Nikon Z6II, objektivom 500 milimetara te da su uvjeti bili prilično nepovoljni za fotografiranje, jer je bila i dalje prisutna bura s jakim udarima, a aparat je na stalku pri takvom vjetru izrazito teško držati stabilnim.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba