OPTUŽENI ZA NEPOŠTENU PRAKSU

ZBOG BAKALARA: Poznati trgovački lanac završio na sudu jer je digao cijene nakon uvođenje eura

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Poznati trgovački lanac Plodine prijavljen je jer je nakon Božića i Nove godine u Zagrebu digao cijenu sušenoga bakalara za 18,5 posto.

“Dakle, u razdoblju od 1. do 5. siječnja, neposredno nakon uvođenja eura, oni su u supermarketu Plodina u Škorpikovoj u Zagrebu koristili nepoštenu, odnosno agresivnu poslovnu praksu u odnosu prema potrošačima tako da su za proizvode neopravdano povećali maloprodajnu cijenu.

I to za robu bakalar sušeni, kojem je cijena 6. prosinca iznosila 38,49 eura za kilogram, 14. prosinca 35,83 eura, a cijena od 2. siječnja je iznosila je 42,47 eura. Time je maloprodajna cijena robe od 30. prosinca povećana za 6,64 eura, odnosno za 18,53 posto.

Time su doveli potrošače u nepovoljniji financijski položaj, koristeći uvođenje eura 1. siječnja ove godine, čime su počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača jer su se koristili nepoštenom, odnosno agresivnom poslovnom praksom”, piše u prijavi državnog inspektorata. 

Slučaj je završio na sudu, a sutkinja je Plodine i odgovornu osobu oslobodila optužbe jer to što je navedeno u prijavi nije prekršaj.

“Sud drži da u opisu prekršaja nisu navedene odlučne činjenice koje čine supstrat zavaravajuće, odnosno agresivne poslovne prakse opisane u Zakonu o zaštiti potrošača, odnosno direktivi Europskog parlamenta o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnog subjekta u odnosu prema potrošaču.

Zbog toga je trebalo odlučiti kao u izreci ove presude i okrivljenike osloboditi od optužbe jer djelo opisano na način kako je to učinio tužitelj, nije prekršaj u smislu odredbi Zakona o zaštiti potrošača”, rekla je sutkinja u obrazloženju presude, piše danica.

Njezina je presuda nepravomoćna i državni se inspektorat može žaliti u zakonom propisanom roku.

Podsjetimo, Vlada je bila zabranila neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca te početkom siječnja donijela i zaključak kojim se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene protivno Zakonu o uvođenju eura da cijene budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu.

Zadužili su Državni inspektorat, poreznu i carinsku upravu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatsku narodnu banku, Hanfu, Hrote i Agenciju za obalni i linijski promet “da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata”. Kasnije se pokazalo da država nema pravne mehanizme da kažnjava trgovce za dizanje cijena nakon uvođenja eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba