Ide u zatvor

Pijana Valerija nakon povratka s karmina metlom prebila pijanog supruga i oslijepila ga

Objavljeno: 16.11.2023. zagorjeinternational

Valerija (50), majka dvoje djece iz jednog podravskog sela, neko će vrijeme provesti iza rešetaka jer je u brutalnom napadu 2019. godine drškom metle prebila tadašnjeg supruga po glavi toliko jako da je oslijepio na lijevo oko. 

Na temelju žalbe državnog odvjetništva, Županijski sud preinačio je prvostupanjsku presudu i osudio je na zatvorsku kaznu u trajanju godine i osam mjeseci, s time da osam mjeseci mora odslužiti, a preostali dio ne ako u roku od tri godine ne ponovi novo kazneno djelo, piše Podravski list.

Prilikom spomenutog incidenta, oboje su bili pod utjecajem alkohola, a sve se dogodilo u obiteljskoj kući nakon povratka iz jednog kafića u kojem su bile karmine. Supružnici su se, navode tužitelji, posvadili oko toga tko će voziti kući.

– Prepirali su se oko ključeva vozila i tko će voziti. Optuženica s karmina u kafiću nije htjela ići kući s njim pa ju je oštećenik uhvatio za nadlakticu i izveo iz kafića te povukao za šal kako bi ušla u auto. Također je između njih po dolasku kući došlo do naguravanja uslijed kojeg je oštećenik pao na pod – stoji u presudi. 

Valerija je tada uzela dršku metle i nekoliko puta ga snažno udarila po glavi, nanijevši mu teške ozljede. Između ostalog, puknula mu je očna jabučica, došlo je do odljepljivanja mrežnice i izljeva krvi u oko, a sve je rezultiralo sljepoćom na jedno oko. Ona se branila da je sve bilo u samoobrani, jer ju je htio povući za noge i srušiti na pod. Također, požalila se da ju je često psihički i fizički maltretirao.

Ipak, sud ništa od toga nije uzeo u obzir. Posebno su joj zamjerili sljedeće: 

– Nakon počinjenja kaznenog djela ponijela se potpuno nekritički i indiferentno u odnosu na teško narušeno zdravstveno stanje svoga supruga, kojemu je u trajnoj i znatnoj mjeri oštetila važan vitalni organ tijela. Nije mu pružila prvu pomoć, niti zvala hitnu pomoć. Kada je oštećenik htio nazvati policiju, a time i hitnu pomoć, optužena mu je uzela mobitel, ugasila ga i sakrila do sutra te je tek sutradan išao u bolnicu. Takvo postupanje, bez iskazanog žaljenja uz relativiziranje samog inkriminiranog događaja, te činjenicu da oštećeniku koji joj je suprug, nije pokušala pomoći iako je vidjela da je teško ozlijeđen, predstavlja otegotne okolnosti koje svakako daju opravdanja za izricanjem strože kaznenopravne sankcije – stoji u presudi. 

Par se u međuvremenu rastao, a s obzirom na to da je presuda pravomoćna, Valerija mora u zatvor još ove godine. Odslužit će ga u Centru za dijagnostiku u Zagrebu, gdje se dužna javiti 20. studenoga. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba