“Odabrali smo načelo predostrožnost - uvjereni smo da bi svi trebali moći dobro jesti”

ODZVONILO “MESU”: Italija želi biti primjer te će prva zabraniti sintetičku hranu

Objavljeno: 11.11.2023. zagorjeinternational

Italija će zabraniti sintetičku hranu, rekao je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida na događaju koji su tijekom vikenda organizirali Europski konzervativci i reformisti (ECR) i na kojem je sudjelovao povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Time je Italija postala prva zemlja u svijetu koja je to učinila, prenosi N1

U ponedjeljak bi se u donjem domu parlamenta trebao raspravljati o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

U organizaciji ECR-a u Kilkennyju u Irskoj, na događaju pod nazivom “Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike” vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenom gospodarstvu.

– Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi dati primjer kako se to može regulirati – rekao je ministar Lollobrigida, član vladajuće stranke Fratelli d’Italia.

– Odabrali smo načelo predostrožnosti. Kvaliteta hrane je temeljna i ne možemo pristati na društvo podijeljeno na dvoje, s kvalitetnom hranom koja se proizvodi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo da bi svi trebali moći dobro jesti – dodao je ministar. 

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u otvorenoj je suprotnosti s onim koji je usvojila EU, a koji je, prema Fratelli d’Italia, previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent. 

– Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari riskiraju plaćanje vrlo visoke cijene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Europske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane – objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, čelnik Fratelli d’ Italie u Europskom parlamentu.

– Manja proizvodnja hrane bit će zamijenjena samo u srednjoročnom razdoblju s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni – dodao je.

Kako bi srušila sustav, skupina ECR mora dobro proći na izborima za EU u lipnju 2024.  – Nakon sljedećih izbora računamo na sve jači ECR u Bruxellesu – dodao je Fidanza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba