SVETA NEDELJA: Vatrogasni proslavili velikih 30 godina od osnutka - dodijeljena priznanja za poseban doprinos

“Drago mi je da danas na jednom mjestu vidim i iskustvo i mladost. To znači da imamo budućnost”

Objavljeno: 09.11.2023. zagorjeinternational

Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedelja osnovana je kao vatrogasna zajednica tadašnje općine, 22. svibnja 1993. godine na osnivačkoj skupštini u prostorijama DVD-a Sveta Nedelja. To je prigodno obilježeno proteklog vikenda na održanoj svečanoj obljetnici 30. godina osnutka koje je okupilo brojne uzvanike i prijatelje Zajednice.

Iskustvo i mladost 

– Drago mi je da danas na jednom mjestu vidim i iskustvo i mladost. To znači da imamo budućnost. Drago mi je da smo kao Grad s Vatrogasnom zajednicom pronašli zajednički jezik i da svake godine idemo korak naprijed. Nadam se da ćemo i u sljedećem razdoblju moći još više odvojiti za vatrogasce kako bi Zajednica još više narasla. Uvijek će nečeg nedostajati, no mi ćemo se i dalje truditi osigurati koliko god možemo. Nastavi ćemo i dobrosusjedske odnose sa Samoborom, ali i s tvrtkama s kojima surađujemo kako bi što više nas bilo uključeno u lanac sigurnosti i pomoći – naglasio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec. Najavio je da će sljedeće godine Grad uložiti u novo vatrogasno vozilo vrijedno više od 500.000 eura koje će im dodatno olakšati intervencije.  

VZ Grada Svete Nedelje je vatrogasna organizacija na području Grada koja objedinjuje i koordinira rad Vatrogasne postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava: DVD Kerestinec, DVD Rakitje, DVD Strmec i DVD Sveta Nedelja. Operativno područje djelovanja im je Grad Sveta Nedelja koji broji 14 pripadajućih naselja, obuhvaćajući ukupnu površinu od 52,6 kilometara kvadratnih, gdje živi oko 20.000 stanovnika.

500 intervencija 

– Na godinu smo imali oko 200 intervencija, a ove ih imamo gotovo 500. Iz godine u godinu broj se povećava pa je i nas više i širimo djelatnosti. Potporu i financije daje nam Grad te smo po tome rijetki u Hrvatskoj, a time smo i postavili temelje da ćemo jednog dana postati javna vatrogasna postrojba, prvenstveno radi naših sugrađana. Vatrogasci su izvanredni ljudi koji daju sve od sebe i čitav život rade taj posao, u većini slučajeva, dobrovoljno – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Štimac. 

Zajednica svake godine ima velik broj intervencija i operativnih aktivnosti, a svakodnevno su uključeni u pomaganju ljudima u nekoj ugrozi ili nevolji. Predsjednik Vatrogasne zajednice Ivica Petravić istaknuo je kako su tijekom godina  izuzetno puno radili po pitanju nabavke opreme i voznog parka, osposobljavanju i usavršavanju vatrogasnih kadrova te radu s djecom i mladeži kako bi im ostao zalog za budućnost.  

– Godina 2014. bila je prekretnica u našem djelovanju jer smo uspjeli ostvariti najvišu interventnu spremnost u dotadašnjoj povijesti. Zaposlena su tri vatrogasca od ponedjeljka do petka te je tako osigurano osmosatno dežurstvo u vremenu kad je najproblematičniji izlazak dobrovoljaca na intervencije. Današnju postrojbu čini 11 vatrogasaca, nedavno smo dobili vlastite prostorije, te smo otvorili i novu djelatnost servisa protupožarnih aparata – kazao je Petravić .

Rad s djecom i mladeži jedna im je od važnijih zadaća, kao i  provedba programa rada s mladima i njihovo osposobljavanje i postupno uvođenje u aktivnosti društva.

Uvijek spremni 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako je kako Zajednica može biti ponosna na sve svoje rezultate rada i na sve uspjehe u operativnom djelovanju i interveniranju.  

– Građani Svete Nedelje zaista su sigurni. Financijska pomoć Grada od velikog je značaja kao i zajedništvo u cijeloj županiji u suradnji samih društava. Uvijek su spremni pomoći, a uz velik broj vatrogasne mladeži, Zajednici je budućnost sigurno zagarantirana – poručio je Kezerić. 

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot izrazila je zadovoljstvo zajedničkom susjedskom suradnjom te se nada da će u budućnosti raditi na mnogim zajedničkim projektima u cilju profesionalizacije vatrogastva u Zagrebačkoj županiji.  

– Suradnja je smjer kojim trebamo ići generalno. Da bismo postigli rezultate, ne samo u vatrogastvu, nego i u svim segmentima našeg društva, ključno je zajedništvo i suradnja – zaključila je Škrobot.

U sklopu programa obilježavanja dodijeljena su priznanja za poseban doprinos: prvom predsjedniku VZ-a Branku Čerkezu, prvom zapovjedniku VZ-a Ivanu Čačkoviću prvom tajniku VZ-a Zlatku Ivančiću, prvom zamjeniku zapovjednika VZ-a te dugogodišnjem zapovjedniku Zajednice Nevenku Čižmešiji, prvom predsjedniku Nadzornog odbora VZ-a Ivanu Člekoviću, članu prvog Nadzornog odbora VZ-a, Krešimiru Turku, jednom od osnivača VZ-a Dragi Francetiću, te predsjedniku zajednice u mandatu 2013. – 2017. Mariju Švigiru, članovima VZG-a Stjepanu Klemenčiću i Damiru Mareniću. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba