DONJA STUBICA: Na rođendan Stjepana Tučkara, jedinog Donjostubičanca koji je svoj život položio na oltar domovine, otkriven Spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata

MEDVED: Ovo neka bude putokaz mladima koji žele otići iz Hrvatske da ipak ostanu i ovdje grade svoj život

Objavljeno: 06.11.2023. Vanja Hozmec

U Donjoj Stubici, na adresi Trg Matije Gupca 1, otkriven je Spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata. Inicijativa za njegovu izradu stigla je od strane Hrvatske demokratske zajednice Grada Donja Stubica i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a u potpunosti ga je financirao Grad Donja Stubica. 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je da je upravo današnji dan, 6. studenoga, izabran za otkrivanje spomenika jer bi baš danas svoj 69. rođendan proslavio Stubičanec Stjepan Tučkar koji je jedini Donjostubičanec, pripadnik “Tigrova”, koji je svoj život položio na oltar domovine. 

Brzi dogovor

– Dogovor je trajao svega 30 sekundi, a rezultat je danas tu pred nama. Iskreno se nadam da će primjer našeg grada poslužiti za stvaranje zajedništva prilikom obilježavanja velikih i važnih datuma za našu domovinu, a koji se tiču Domovinskog rata. Iznimna mi je čast da Donja Stubica na ovaj simboličan način odaje počast svojoj domovini i onima koji su za nju dali svoj život – poručio je Gospočić. 

Predsjednik HDZ-a Grada Donja Stubica Ivica Kupinić zahvalio je svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. 

– Mislim da smo do današnjeg dana bili jedno od rijetkih mjesta na području županije koje nije imalo adekvatan prostor na kojem možemo odati počast našim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Drago mi je da je naša inicijativa prepoznata – poručio je Kupinić.

 Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska sada ima još jedan spomenik u sjećanje na branitelje stradale u Domovinskom ratu. 

– Postavljenjem ovog spomen-obilježja žrtvi koja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz ime Stjepana Tučkara, odajemo počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Ovo spomen-obilježe će mnogima biti podsjetnik na te iznimno teške okolnosti koje smo kao narod prošli. Onima koji su zaboravili što je to bilo u Hrvatskoj bilo prije 30 godina, neka ovo bude podsjetnik – kazao je ministar Medved te se osvrnuo na život Stjepana Tučkara:

Poruka svima 

– Onima koji ne znaju, on se vratio iz Njemačke u svoju rodnu Stubicu, javio se u “Tigrove” te stavio svoj život na raspolaganje domovini. Vjerujem da će ovo spomen-obilježe biti svjetionik onima koji se nalaze u mraku i kojima je potrebno svijetlo. Vjerujem da će biti putokaz onima koji traže ispavan put da ne zalutaju, da ne zaboravimo, a nažalost nije rijedak slučaj da se zaboravlja što je istina i način na koji smo stvarali svoju zemlju. Vjerujem da će poruka ovog spomen-obilježja te sudbina i život Stjepana Tučkara biti usmjerenje onima koji promišljaju o napuštanju ovog predivnog kraja. Prije nego donesu takvu odluku, neka dođu ovdje, zastanu i promisle. Stjepan je bio kadar doći iz Njemačke i javiti se u “Tigrove”, svjestan da može izgubiti život. Neka im njegova odluka bude motivacija da ostaju ovdje, da grade svoju perspektivu u ovom prekrasnom dijelu Lijepe naše – poručio je ministar Medved dodavši kako Donja Stubica od danas više nije ista.

Spomenik je izradila poznata domaća kiparica Mirjana Drempetić Hanžić koja je prije samog otkrivenja napravila osvrt na ideju koja stoji iza njega te način na koji je on realiziran. Također, ovom prilikom zahvalila je gradonačelniku Gospočiću dodavši kako ju je upravo on kontaktirao kad je tražio kiparicu, a još k tome ona nosi stubičko prezime Drempetić pa se sve poklopilo kako treba.

– Početna ideja je bila objediniti dušu i duh stubičkog kraja koji se spominje još 1207. godine. Od tada postoji pisani trag imena ‘Stubica’. Tu u blizini je Tahijev grad koji je bio sravnjen u Seljačkoj buni, a tu je rođen i Matija Gubec koji ju je i podigao 1573. godine. Nadovezujući se kroz povijest do danas, što se drugo moglo nego koncepcijski to staviti u jednu cjelinu koja tvori moderan i moćan spomenik u prekrasnom okruženju parka s gotičkom crkvom. Utjelovljen je stari grad Tahi kroz sedam stepenica koje su ostale od temelja grada, a nalaze se u grbu Donje Stubice, te simbol buntovništva, odnosno simbol Matije Gubca, pijetao, jer je pijetao buntovnik, simbol nade, nove budućnosti i pobjede. Hrvatstvo je zabilježeno kroz grb i igru kockica koje se ovdje na likovni način protežu kroz patinu bronce – objasnila je Drempetić Hanžić dodavši kako je broncu odlio gospodin Ujević iz ljevaonice Ujević. 

Ponos prije svega 

Josip Tučkar, sin Stjepana Tučkara, rekao je da je izuzetno ponosan na svojeg oca.

– Bio sam osnovnoškolac kada je otac poginuo i nije mi bilo lako živjeti. Iako sam bio mali, nisam bilo toliko mali da ne bi znao što se događalo tada, znam kompletnu priču oko toga i moram reći da sam danas izuzetno ponosan na njega i na ovaj dan – rekao je kratko Tučkar. 

Župan Željko Kolar rekao je da je u Domovinskog ratu sudjelovalo oko 11.500 zagorskih branitelja, iako se rat nikada nije vodio na teritoriju županije.

– Mnogo je ljudi tijekom Domovinskog rata doživjelo sudbinu kao heroj zbog kojeg smo se danas okupili, Stjepan Tučkar. Svi koji su u to vrijeme odijevali odore na kojima je stajao hrvatski grb, mora imati puno poštovanje svoje zajednice – poručio je župan Kolar i uputio čestitke HDZ-u i “Tigrovima” na inicijativi, te Gradu na prihvaćanju iste. 

Inače, Stjepan Tučkar rođen je 6. studenoga 1954. godine. U vrijeme početka rata bio je na radu u Njemačkoj, no vratio se doma , pristupio u redove Prve gardijske brigade “Tigrovi” s kojom odlazi na izvršenje svih borbenih zadaća. Pogiba za trajanje borbenih djelovanja na prostoru obrane Novske u mjestu Voćarice 29. listopada 1991. godine. Sahranjen je 13. veljače 1992. godine na groblju u Donjoj Stubici. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, a obitelj je na ime njegove borbe odlikovana Redom Zrinskog i Frankopana te plaketom ‘Tigrovi’. Također, u sjećanje na njega, Grad Donja Stubica je i jednu svoju ulicu nazvao po njemu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba