U Karlovcu II. nacionalni susret "Evo, činim sve novo"

Zagorski svećenik Antun Sente okupio 400 samaca iz Hrvatske i dijaspore koji su otvoreni za katolički brak

Objavljeno: 05.11.2023. AB

Pod geslom “Evo, činim sve novo” u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu održan je II. nacionalni susret osoba otvorenih za katolički brak. Okupilo se 400 samaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore – povratnici su stigli iz Austrije, Čilea Francuske, Kanade i Njemačke. Na cjelodnevnom druženju, uz duhovni program praćen molitvom i pjesmom, predali su svoje molitve i čežnje snažnom zagovoru sv. Josipa.

Rektor svetišta mons. Antun Sente

Rektor svetišta mons. Antun Sente, inače rodom iz Svetog Križa Začretja, potaknuo ih je kroz molitvu krunice i propovijed da otvore svoja srca milosti i podijelio brojna svjedočanstva iz života vjernika koji su u svojim životu osjetili Josipov potpis.

Doživio ga je i par Anita i Josip koji su se nakon dugog traganja upoznali na katSusu, internetskoj platformi koja povezuje samce katolike. Anita se sv. Josipu predano utjecala u molitvi. Na rubu odustajanja upoznala je svog Josipa, koji je kao udovac i otac četvero djece imao puno povjerenje u Gospodina da će providjeti najbolje za njega i djecu.

Dirljivo svjedočanstvo bilo je i ono bračnog para Ivane i Danijela Katanović, voditelji poznatih seminara “Ljubav i poštovanje”. Iz vlastitog iskustva govorili su o prepoznavanju i upoznavanju, oslobađanju od strahova i očekivanja. Poseban naglasak stavili su na teret koji nosimo iz odnosa sa svojim roditeljima.

Psihološku pozadinu onoga što su sudionici čuli u svjedočanstvima objasnila je pishoterapeutkinja Darija Salopek Žiha. Njena su predavanja pomogla rasvijetliti načine kako se učinkovito othrvati malodušju, negativnim mislima i osloboditi iskustava prošlosti.
Sudionici su imali priliku u manjim grupama podijeliti dojmove susreta i bolje se upoznati, a susret je završio euharistijskim klanjanjem koje je vodio vlč. Ivan Begović, župnik u Retkovcima, a koje je, kao i cijeli susret, glasovima i instrumentima uveličao slavljenički tim Eho projekta.

Organizatori susreta, Tomislav Belavić, predsjednik Katoličke udruge Prilika za Susret i Vlatka Kalinić, osnivačica katsus.org objasnili su kako je susret nastao kao odgovor na nezaustavljiv rast broja samaca u srednjim godinama i epidemiju usamljenosti koja je zahvatila suvremeni svijet.

– Susretima poput ovog želimo promicati katolički brak kao životni poziv te samcima pružiti kvalitetnu pripremu za brak i prije no što upoznaju svog budućeg supružnika ili supružnicu. Nadamo se da će susret biti poticaj laicima, stručnjacima i duhovnicima da se uključe u rad sa samcima – zaključili su i već najavili datum sljedećeg Nacionalnog susreta dogodine – 9. studenoga 2024. godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba