Iako tehnički više nisu podstanari, tek sljedeće godine će useliti u svoj Lovački dom i tada proslaviti 40 godina postojanja

LD “TRČKA”: U suradnji s Općinom Donja Voća, doveli smo vodovod do našeg objekta, a ujedno i do sumještana koji nisu imali priključak više od 60 godina

Objavljeno: 03.11.2023. zagorjeinternational

U Donjoj Voći ove godine zaredali su se brojni jubileji – od 30 godina uspostave Općine pa do 40 godina Nogometnog kluba Vindija, a upravo toliko, 40 godina, slavi i Lovačko društvo “Trčka”. Ako još k tome pridodamo skori blagdan svetog Huberta, lovačkih proslava neće nedostajati. No, ona prava proslava okruglih četiri desetljeća će, nažalost, ali možda i na sreću, morati čekati sljedeću godinu. Naime, Lovačko društvo “Trčka”, čije se djelovanje prostire na 3679 hektara te obuhvaća cijelo područje općine, odnosno od križanja s Ivancem pa do granice sa Slovenijom, sve ove godine bilo je podstanar, prvo u školi, a zatim u Vatrogasnom domu DVD-a Voća.

Prošle godine napravio se velik iskorak te su vlastitim sredstvima kupili objekt sa zemljištem koji se trenutno uređuje u prostor koji će zadovoljiti sve potrebe Lovačkog društva. Više o radovima koji se provode te samoj namjeni rekao nam je tajnik društva Tomislav Kokotec. 

– Potrebu za vlastitim prostorom imali smo i prije nego li je Vatrogasni dom krenuo s rekonstrukcijom. Tako ćemo u novim prostorijama, na 16.000 kvadrata, imati vlastitu streljanu kako bi održavali gađanja i slične aktivnosti, a u samom objektu koji se prostire na tri etaže, imat ćemo veliku salu za druženje u kojoj ćemo moći održavati razne manifestacije. Na toj srednjoj etaži će biti i čajna kuhinja te muško – ženski sanitarni čvor. Nadalje, u potkrovlju su u planu tri spavaće sobe s kupaonicama, dok će u podrumskom, odnosno suterenskom dijelu, biti kuhinja i pomoćne prostorije uz veliku terasu za druženje. Uz to, imamo i pomoćni objekt u koji ćemo smjestiti gulionu i stvari potrebne prilikom odstrela divljači – otkrio nam je tajnik Kokotec.  

Upravo je to razlog odgode proslave za sljedeću godinu za kad se Kokotec nada preseljenju Lovačkog društva u nove prostorije.

– Dobro napredujemo u izgradnji te radovi idu po planu. Taj objekt, kad smo ga mi kupili, nije imao niti priključak na vodovod te smo ga u suradnji s Općinom doveli do našeg objekta, a ujedno smo omogućili vodu obitelji koja gore živi preko 60 godina bez priključka – kazao nam je Kokotec. 

Uloga lovaca često nije onakva kakvom ju javnost zamišlja. O tome govori podatak kako ovo Lovačko društvo ima 31 člana od kojih su dvije lovkinje, a u razgovoru nam je Kokotec otkrio kako postoji veliki interes među mladima o uključivanju u lovački način života. 

– Naši lovci prvenstveno vode brigu o divljači tako što unose hranu u lovišta, prate situaciju oko staništa divljači te promjene na njima samima, ako ima bolesti ili nema. Zadnji je onaj čin odstrela divljači, a to se opet sve radi u skladu fonda kojeg imamo, odnosno, prema lovnogospodarskoj osnovi je propisano koliko prema površini i broju divljači smijemo imati kvotu – rekao je Kokotec te nabrojao konkretne divljači koje su u lovištu društva “Trčka”:

– Kod nas najviše obitava srneća divljač, to jest srna i srnjak, fazanska divljač te zečevi. Divlje svinje su se sad počele pojavljivati unatrag dvije, tri godine u većem broju. Čak nam se pojavljuju uz granicu i običan jelen i jelen lopatar – nabrojao je Kokotec. 

Proslava, već spomenutog sveca zaštitnika lovaca sv. Huberta, održat će se 4. studenoga i to u obnovljenoj kapelici u 14 sati te tradicionalno dolaze svi lovci kao, mnogobrojni mještani, pa čak iz mještani susjednih općina. Što se pak tiče suradnje s Općinom Donja Voća, Kokotec kaže:  

– S Općinom Donja Voća imamo izuzetno dobar odnos što se tiče suradnje. Jedni drugima doslovce uskačemo kad je potrebna pomoć. Ove smo godine imali tri projekta koja smo prijavili prema Općini. Ticali su se izgradnje lovnogospodarskih objekata unutra lovišta, izgradnje lovačke kuće te hranjenje divljači. Sva tri su nam u određenim postocima odobreni što samo potvrđuje dobru suradnju – zaključio je tajnik Kokotec te izrazio nadu za daljnju dobru suradnju, kako s Općinom, tako i sa sumještanima kako bi se radovi na lovačkoj kući što prije priveli kraju.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba