"Dobit je pala za čak 70 posto te je bila oko 900.000 eura"

Klara raste, Čakovečki mlinovi padaju! Tko će uskoro dizati cijene kruha?

Objavljeno: 03.11.2023. zagorjeinternational

Cijena pšenice na domaćoj je robnoj burzi protekli tjedan prosječno iznosila 0,20 eura za kilogram, što je 40 posto manje nego isti tjedan prošle godine. Prema podacima tržišnog sustava Ministarstva poljoprivrede, veleprodajna burzovna cijena oštrog brašna prošli je tjedan prosječno iznosila 0,56 eura, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. Glatko brašno stajalo je 0,36 eura bez pdv-a, a to je 37 posto manje nego potkraj rujna lani.

Za to vrijeme kruh i pekarski proizvodi značajno su poskupjeli. Prosječna cijena bijelog pšeničnog kruha u dućanima u rujnu je iznosila 1,42 eura, što 12 posto više nego u rujnu lani. Polubijeli kruh stoji 1,26 eura i skuplji je za 13 posto, piše Danica.

Plin i struja

Poskupjelo je i pecivo. U rujnu je u prodavaonicama u prosjeku stajalo 0,46 eura, dok je prošle godine u rujnu cijena iznosila 0,42 eura. To je poskupljenje od 10-ak posto. Kilogram bijelog brašna u maloprodaji – unatoč padu cijena brašna i pšenice na burzi – zadržao je istu cijenu u proteklih godinu dana te ona iznosi 0,74 eura, isto kao i tijekom prošlogodišnjega rujna.

S obzirom da su neki pekari ovih dana najavili kako će opet dizati cijene, provjerili smo i je li to možda zbog rasta cijena goriva i drugih energenata. Plin i struja zbog Vladinih su intervencija otprilike na istoj razini kao lani, a jedino se mijenjala cijena naftnih derivata.

Litra benzina tako krajem rujna stoji 12,21 kunu (u eurima), što je 15-ak posto više nego potkraj rujna lani. No, zato je dizel i dalje jeftinijinego u istom razdoblju prošle godine: košta 12,21 kunu (u eurima), odnosno gotovo šest posto manje nego u isto vrijeme lani.

Klarin rast

Kako su najveći pekari poslovali ove godine? Zagrebačke pekarne Klara prvi su put po prihodima prestigle Čakovečke mlinove. Klara je u prvih devet mjeseci imala prodaju od 21 milijun eura, što je 29 posto više nego lani. Dobit je iznosila 1,8 milijuna eura i bila je 33 puta veća.

Čakovečki mlinovi pak ostvarili su ove godine pad prodaje od tri posto te je ona u devet mjeseci iznosila 21,8 milijuna eura. Dobit je pala za čak 70 posto te je bila oko 900.000 eura. Čini se kako međimurska pekarska industrija razmišlja o dizanju cijena.

– Konačan utjecaj na rezultate u ovoj godini u ovom trenutku nije moguće procijeniti ni kvantificirati zbog neizvjesnosti u općem gospodarskom okruženju obilježenom inflacijom. Očekuje se da će relativno povišena inflacija te rast troškova osoblja i troškova financiranja najviše utjecati na naše rezultate. Menadžment će u takvim uvjetima nastaviti upravljati cjenovnom politikom s ciljem zadržavanja profitnih marži – tumače u Čakovečkim mlinovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba