Evo u čemu je glavni problem

Mnogima omiljena grickalica izuzetno je kancerogena, upozoravaju stručnjaci 

Objavljeno: 28.10.2023. zagorjeinternational

Jedna od najpopularnijih grickalica, kokice, izrazito su kancerogene, upozoravaju stručnjaci. No naravno, ne sve, već one koje se pripremaju u mikrovalnoj. 

Naime, stručnjaci tvrde da one sadržavaju polifluoroalkilnu tvar koja dokazano povećava rizik od raka, utječe na plodnost i ometa funkciju bubrega, donosi Podravski list. Grickalica je ovo puna umjetnih aroma, trans masnih kiselina i kemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. 

Tvar za koju istraživanja pokazala da je kancerogena, nalazi se u papirnatoj vrećici u kojoj kokice stavljamo u mikrovalnu pećnicu, a služi da bi zadržala masnoću unutar vrećice. Prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj, spomenuta se kemikalija širi na same kokice.  

Pozitivno je ipak da se posljednjih godina takve kemikalije sve manje koriste i sve ih manje proizvođača koristi, ali ističe se da rizik za zdravlje postoji i dalje zbog visokih razina masti i soli u kokicama koje mogu utjecati na visoki krvni tlak i razne bolesti srca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba