Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa – u Varaždinu upućen apel

NAČELNIK BENČIĆ: Unatoč našim upozorenjima i preventivnim aktivnostima, bilježimo povećanje broja prekršaja u prometu za 41 posto

Objavljeno: 20.10.2023. zagorjeinternational

Povodom 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, koji se u Hrvatskoj obilježava 21. listopada, Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održao je svoju osmu sjednicu, a koja je ujedno uz podršku Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael“ bila organizirana i kao javna tribina te panel-rasprava na temu “Zajedno do veće sigurnosti u prometu“.

Aktivnosti 

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Zvonimir Sabati zahvalio se svima koji su bili uključeni u organizaciju ovogodišnjeg Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, ali i u svim aktivnosti koje Savjet provodi tijekom godine. 

– Kroz godine svog djelovanja Savjet je pokrenuo niz aktivnosti. U pravilu su to aktivnosti edukativno-preventivnog karaktera, ali pokušavamo potaknuti mjerodavne na rješavanje problema koje nam javljaju građani Varaždinske županije. Kontinuirano upozoravamo kako je potrebno stalno utjecati na poboljšanje cestovne infrastrukture preko izgradnje novih prometnica ili sanaciju postojećih, kao i osvjetljenje pješačkih prijelaza. Konkretne smo uspjehe postigli u zaštiti pružnih prijelaza koji su neobilježeni, tako da konačno imamo prioritete za postavljanje odgovarajućih zaštita pružnih prijelaza. Već 20 godina dijelimo reflektirajuće prsluke učenicima prvih razreda osnovnih škola, tiskali smo velik broj plakata koji su postavljeni uz autobusna stajališta i na ulazima osnovnih škola. A upravo danas, započela je akcija podjele 1000 reflektirajućih prsluka za bicikliste, a koje će djelatnici PU varaždinske dijeliti onim biciklistima koji za vrijeme smanjene vidljivosti nisu osvijetljeni. Podjela će biti edukativnog i preventivnog karaktera, neće biti kažnjavanja, ali vodit će se evidencija kome i zbog čega su prsluci podijeljeni –  rekao je između ostalog u uvodnom izlaganju Zvonimir Sabati.

Negativan trend 

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić osvrnuo se, između ostalog i na stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Varaždinske županije.  

– U prvih devet mjeseci evidentirani je pad prometnih nesreća za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, bilježi se jedna pozitivan trend pada prometnih nesreća s teškim posljedicama, kao i s lakšim, ali ono što je najvažnije pad je prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama u prometu. Međutim, unatoč našim najavama, upozorenjima i preventivnim aktivnostima, bilježimo jedan negativan trend povećanja broja prekršaja u prometu za 41 posto, s time da smo s današnjim danom utvrdili istovjetan broj prekršaja kao u cijeloj prošloj godini. Stoga je obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa prilika da još jednom upozorimo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, korištenje reflektirajućih prsluka u vrijeme smanjene vidljivosti i da svojim ponašanjem u prometu svi zajedno doprinosimo povoljnom i željenom stanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije – naglasio je Benčić.

Zaklada za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael“ kroz 10 godina svog postojanja i četiri javna poziva financirala je ili sufinancirala ukupno 12 projekata koji su vezani uz prometu problematiku, naglasila je upraviteljica Zaklade Jelena Blaži. 

– Danas smo imali priliku vidjeti jedan od tih projekata, odnosno riječ je o četiri spota pod nazivom “Četiri ubojice u prometu“, a koji za cilj imaju osvijestiti javnost o posljedicama vožnje pod utjecajem alkohola, neprilagođenoj brzini kretanja vozila, uporabi mobitela tijekom vožnje, kao i nekorištenju sigurnosnog pojasa. Stoga apel svima: “Budimo oprezniji u prometu“ – zaključila Jelena Blaži.

Najčešći uzroci 

Kroz svoja izlaganja i prezentacije sudionike je o stanje sigurnosti na prometnicama Varaždinske županije kao i najčešćim uzroci prometnih nesreća mladih vozača upoznao voditelj poslova prometne policije PU varaždinske Danijel Posavec, o rizičnim ponašanjima u prometu govorila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin ujedno i voditeljica Centra za mentalno zdravlje djece i mladih Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin Mirjana Grabar Kruljac, dok je naglasak na važnost edukacije za veću sigurnost u prometu dala Andreja Koščak Lacković iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin ujedno su se aktivno uključili u panel-raspravu, a odgovore na njihova pitanja dali su ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački, Danijel Posavec iz PU varaždinske, voditelj Stanice za tehnički pregled ASC-a Damir Lončarić, voditelj Autoškole “Crnković“ Božidar Crnković te ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac.

Istovremeno, ispred Županijske palače dijelili su se promotivni materijali s ciljem informiranja i educiranja šire javnosti o važnosti odgovornog ponašanja u prometu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba