U sklopu jesenske inicijative “40 dana za život”

‘ARGUMENTIRAMO ZA ŽIVOT’: U Zaboku predstavljena knjiga o pobačaju 

Objavljeno: 16.10.2023. zagorjeinternational

U Zaboku je u subotu, u prostorijama zabočkog DVD-a, održano predstavljanje knjige “Argumentirano za život“ autora Krunoslava Puškara u sklopu jesenske inicijative “40 dana za život”. Nakon molitve i  uvodnih riječi pozdrava, uslijedilo je samo predstavljanje. 

Prvi govornik bio je vlč. Luka Slijepčević, župnik dviju župa BDM od Sedam žalosti Veliko Trgovišće i Sveta Tri Kralja – Velika Erpenja, koji je istaknuo da kada govorimo o pobačaju možemo podijeliti ljude u tri skupine – indiferentni, oni za pobačaj i oni protiv pobačaja.

Rješenja se predlažu

Autor u ovoj knjizi donosi životne primjere ili slučajeve te objašnjava i nudi rješenja u svjetlu evanđelja i vjere. U ovoj se knjizi važna rješenja ne nameću ili ne nalažu, ona se predlažu, a isto je tako i s vjerom, ističe se. 

– Moramo uvijek biti svjesni da vjera koju predlažemo drugima može biti odbijena. I tada to ne treba doživjeti kao osobno odbijanje ili osobni neuspjeh. Živimo u društvu koje se u raspravama koristi vrijeđanjem i galamom vikom. Naše rasprave su bez argumenata. Ta najvažnija zadaća apologetike je dati argumente a te argumente u ovoj knjizi o pobačaju daje nam sam autor i ako se budete tim argumentima služili, služite se kako kaže sv. Pavao blago i s poštovanjem. Na kraju je iznio svoj osobni dojam čitanja ove knjige te ističe kako već dugo nije sreo knjigu koja tako jasno postavlja pitanja a onda i na njih daje konkretne odgovore. Ova knjiga je meni pomogla da blago i s poštovanjem pokušam sebe pronaći u pokretu za život, na koji način pomoći, svakako tu je molitva, ali volio bih pomoći kroz konkretna djela – možda financijski u pomaganju kuća koje prihvaćaju majke koje ostaju same jer su se odlučile zadržati djecu ili pomoći nekome u ispovijedi kroz razgovor i savjet – zaključuje vlč. Slijepčević.  

Okupljenima se zatim obratio autor Puškar koji je odmah na početku rekao kako nije lako predstaviti vlastitu knjigu. 

– Knjiga je nastajala više godina promišljanjem same krize pobačaja. U prvom dijelu daje uvod u problematiku pobačaja, odnos Crkve prema njemu, prikaz pokreta za život, važnost ispravnog argumentiranja te kako svatko može doprinijeti prestanku pobačaja, dok u drugom, glavnom dijelu, knjiga obrađuje 40 najčešćih mitova o pobačaju, donoseći obilje znanstvenih činjenica koje u kratkim crtama uspješno pobijaju te mitove. Međutim, ova knjiga daje konkretne argumente kojima ne samo možemo dobiti raspravu usred labirinta poluistina i laži nego i, ono najvažnije, pridobiti sugovornika na našu stranu. Namjera ove knjige nije bila samo informacija, nego i formacija. Dakle želim da ova knjiga potakne sve vas na djelovanje, sve nas na djelovanje. Svi smo  pozvani obraniti nerođeni ljudski život. Dakle, kada počnemo braniti riječima i djelima nerođeni ljudski život, da će svi ratovi nestati između naroda, unutar naroda i unutar obitelji. Svaki ljudski život je svet, jedinstven i dragocjen – rekao je autor Puškar. 

Uslijedila su zanimljiva pitanja okupljenih građana autoru u kojima su svojim vlastima svjedočenjima iznijeli nedoumice, a zatim na njih dobili konkretne odgovore. 

“40 dana za život”

U glazbenom dijelu programa nastupio je poznati duhovni kantautor i glazbenik Dragutin Hrastović. 

Inače, ova knjiga je prvi zajednički projekt Naklade “Crisinus” i udruge “Hrvatska za Život”, a prilog od prodaje knjige namijenjen je djelovanju udruge “Hrvatska za Život” i 40-ak majki kojima Udruga konkretno pomaže materijalno, moralno i duhovno, a koje su odustale od pobačaja. 

Dodajmo još kako će se ova knjiga predstaviti još u Vinkovima, Vukovaru, Varaždinu i Zagrebu. 

Inicijativa “40 dana za život” se nastavlja u Zaboku do 5. studenoga molitvom ispred crkve na Trgu sv. Jelene Križarice od 7 do 19 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba