Po mnogočemu posebna

FOTOGALERIJA: Bili smo na 25. ‘Zelinskoj kestenijadi’ i bilo nam je predobro

Objavljeno: 14.10.2023. VH

Na Kladeščici se danas održava tradicionalna, 25. po redu Kestenijada u Svetom Ivanu Zelini, poznatija i kao ‘Zelinska kestenijada’. S obzirom na to da se ova manifestacija održava već punih 25 godina, za očekivati je bilo da će i ove godine okupiti velik broj ljubitelja prirode, svježeg zraka, dobre zabave i jesenskih delicija.

Iako je Sveti Ivan Zelina malo izvan Zagorja, mirisi koji su se tamo počeli širiti su došli i do ovdje te nas natjerali da odemo tamo i sami doživimo sve čari ove nadaleko poznate manifestacije. Stoga smo se uputili na najistočniji dio Medvednice, na vrh ‘Zelinska glava’, gdje se kestenijada održava.

Kako nam je otkrila direktorica Turističke zajednice Grada Sveti Ivan Zelina Marinka Zubčić Mubrin, tradicija traje i duže, no neke su kestenijade tijekom godina morale biti otkazane zbog lošeg vremena, pa je ova sada 25. po redu.

– Tradicija je uvijek da se naša kestenijada održava u nedjelju, no vrijeme nam je i ove godine malo pomrsilo planove, ali kako bi ipak održali manifestaciju, premjestili smo je za subotu. Kao što vidimo, to nije utjecalo na broj posjetitelja, dapače, čak im je možda i zgodnije što je u subotu, a atmosfera je odlična, najpozitivnija, svi su dobre volje i veseli. Kao i svake godine – rekla je Zubčić Mubrin.

Osim odlične atmosfere, odlična je bila i ponuda hrane i pića. Kesteni su mirisali na sve strane, bilo je tu i kolača od kestena, ali i ukusnih domaćih jela na žlicu. Sve se to moglo zaliti i finim domaćim moštom.

Zubčić Mubrin potom nam je otkrila još jednu posebnost ‘Zelinske kestenijade’. 

– Ako se ne varam, ovo je jedina kestenijada koja nije na nekom gradskom trgu, već u prekrasnoj prirodi. Iako je malo izvan naseljenog prostora, možete ovdje doći i pješice, što svakako pozdravljamo, i upravo je to posebnost, jer i kad idete prema ovdje, i kada se vraćate dole, možete usput brati svoje kestene – navela je Zubčić Mubrin. 

Organizatori su za posjetitelje priredili tri punkta, a sve što se pripremalo radile su udruge s područja Svetog Ivana Zeline.

– Udruga gljivara ‘Amanita’ kuha tri kotla, drže šank i drže kestene i oni imaju najveći punkt. Tu je onda i Društvo “Naša djeca” koje se na svom punktu brine za zabavu najmlađih, zatim imamo i Moto i off-road klub koji imaju svoj punkt, a tu su i naši lovci. vi tu možete provesti cijeli dan, a da niste na istom mjestu i da vam ne dosadi. Svatko ima svoju ponudu, sve su to naša domaća jela na žlicu i za svakoga ima ponešto – zaključila je direktorica TZ-a te dodala da su sudjelovali i brojni OPG-ovi koji su došli pokazati svoje domaće proizvode.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba