POZVANA VOJSKA: Zbog afričke kuge eutanazirano više od 17.000 svinja, šteta će se tek zbrajati

“Sva pomoć koja je trebala ići stočarima će završiti u mesnoj industriji”

Objavljeno: 28.09.2023. zagorjeinternational

Afrička kuga odgovorna je za više od 17.000 eutanaziranih svinja u Slavoniji u manje od tri mjeseca, leševi zaraženih svinja ostavljeni su na ulicama u Andrijaševcima, a još se ne zna koliku će sve to štetu nanijeti uzgoju svinja u Hrvatskoj, piše Glas Podravine.

Struka je, ako je vjerovati šefu Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antunu Goluboviću, zakazala u svim segmentima od veterinarstva i inspektorata pa do civilne zaštite.

– Dva posto eutanaziranih svinja na razini države je mnogo jer je svinjogojcima to sve. Sva pomoć koja je trebala ići stočarima će završiti u mesnoj industriji – rekao je Golubović.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić rekao je kako su od prve sumnje na afričku svinjsku kugu 23. lipnja poduzete sve potrebne mjere i to u skladu sa strukom, a predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemrešić napomenula je kako nakon inicijalnog izbijanja zaraze broj zaraženih svinja polako opada.

Svinjogojci su u međuvremenu tražili smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja im je pak poručila kako ne misli otići, a predsjednik Veterinarske komore Ivan Zemljak u razgovoru za RTL Danas ponovio je kako se eutanazija odvija po pravilima struke, no da nedostaje veterinara zbog čega traži dodatnu pomoć civilne zaštite i vojske.

Zemljak je ponovio i kako propusta u saniranju situacije nema i to nakon što se u medijima pojavila priča uzgajivača Marka Majera iz Andrijaševaca koji je rekao kako su u veterinari dali pištolj da sam ubije svoje svinje. Zemljak tvrdi kako takvi navodi nisu točni te da je svinjogojac sam odlučio pomoći timovima u eutanaziji svinja.

Kako podsjeća Glas Podravine, prema neslužbenim je informacijama Hrvatska najgora u Europskoj uniji po širenju afričke svinjske kuge čije će se posljedice na gospodarstvo tek trebati zbrojiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba