Vatrogaskinje DVD-a Donja Voća provele su projekt “Seksizam naš vatrogasni”

“‘Bravo mala, postala si muško’. Je li potrebno da postanemo ‘muško’ da budemo ravnopravne u vatrogasnim zajednicama?” 

Objavljeno: 21.09.2023. zagorjeinternational

Šestero operativnih članica DVD-a Donja Voća, pod vodstvom predsjednika društva Josipa Cingesara, provele su projekt pod nazivom “Seksizam naš vatrogasni”. Tokom same provedbe projekta, uključile su se i žene iz DVD-a Novi Marof, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Strmec Podravski, DVD-a Maruševec, DVD-a Brbir, DVD-a Draganovec, DVD-a Rečica Matica i DVD-a Odranski Obrež, a podršku im je svojim dolaskom na završni dio projekta dala i načelnica Donje Voće Sanja Kočet.  

Projekt je proveden u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani u trajanju od 15. do 17. rujna, a sam projekt sufinanciran je kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2023. godini. 

Zabrinjavajuće 

– Kroz ovaj seminar htjele smo potaknuti na borbu protiv seksizma kako u vatrogastvu tako i u svim sektorima, jer zabrinjavajuće je da se takav način odnošenja prema ženama počinje sve više tolerirati a da toga nismo ni svjesni. Cilj seminara bio je stvoriti svijest o problemu i potaknuti promjene prema ravnopravnijem društvu. U sklopu projekta izrađena je online anketa koja je pokazala da se 52 posto ispitanica susrelo s problemom seksizma u svojim vatrogasnim društvima. Nažalost, od ukupno 33 sudionica radionice samo troje ih se nije susrelo s problemom seksizma u svakodnevnom poslu – istaknule su.

Kao počasne gošće putem video veze su se javile Jasmina Kadija iz JVP Zagreb i Dijana Vanjek iz JVP Novska. Opisale su svoj put kroz vatrogastvo, probleme i prepreke na koje su nailazile kao žene u vatrogastvu, te svakodnevne obaveze koje imaju kao profesionalne vatrogaskinje. 

A da danas ima sve više aktivnih vatrogaskinja, dokazale su kolegice iz DVD-a Draganovec – prve žene operativne vatrogaskinje koje su ove godine bile na ženskoj dislokaciji na Braču. Kao gošće i sudionice radionice, ispričale su svoje iskustvo dislokacije na Braču. 

Svi smo jednaki 

– “Bravo mala, postala si muško“, ovim je riječima vatrogaskinji Jasmini Kadiji čestitao njen kolega vatrogasac. Je li potrebno da postanemo “muško“ da budemo jednako ravnopravne u djelovanju u vatrogasnim zajednicama? Moramo pomoći jedni drugima i potaknuti promjene prema ravnopravnijem društvu, jer ipak “Svi smo jednaki u činjenici da smo svi različiti“ – ističu članice DVD-a Donja Voća. 

– Kada vjeruješ u ono što radiš do promjena mora doći jer moramo biti kreatori i sudionici, a ne samo promatrači. Iako postoje brojni negativni primjeri, moramo još više isticati brojne pozitivne jer ćemo na taj način svim ženama pokazati da mogu naći svoj put ako to žele i ako se vrijedno bore za to. Trebamo biti svjesne da smo isključivo mi, žene, kreatori našeg budućeg položaja u društvu te je odgovornost mijenjanja eventualno iskrivljenih stavova o ženama upravo na nama – dodaju.

– Iznimna mi je čast bila odazvati se na njihov poziv i upoznati ove divne žene – izjavila je načelnica Sanja Kočet. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba