Ko' to more platit? 

Apple predstavio novi iPhone. Cijena najmanje 1050 eura

Objavljeno: 13.09.2023. zagorjeinternational

Apple je ovoga utorka predstavio novu liniju mobitela, iPhone 15, kao i nove pametne satove, Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2. Tim je povodom održan veliki događaj pod nazivom “Wonderlust”. Za početak cijelog događaja, prikazali su ispovijesti ljudi kojima je na neki način Apple Watch pomogao u otkrivanju zdravstvenih problema.

Apple Watch Series 9

Što se tiče sata, nova serija Apple Watcha može se pohvaliti novim S9 SoC-om. Riječ je o dosad najjačem SoC-u kojeg je Apple stavio u svoje pametne satove, a koji će korisnicima omogućiti bolju komunikaciju s glasovnom asistenticom Siri. Prema riječima Applea, S9 SoC je za 60 posto brži od svojeg prethodnika, što bi se trebalo odraziti u svakodnevnom korištenju.



Apple Watch Series 9 ima novi zaslon koji se može pohvaliti maksimalnom svjetlinom od 2000 nita. To je dvostruko više nego na prošlogodišnjem modelu. Predstavljena je i Double Tap značajka koju korisnici mogu koristiti za upravljanje pojedinim funkcijama. Ne radi se o značajki za “tapkanje” po satu, već o pokretu “pucketanja” prsta. Dakle, kad korisnik “pucne” prstima dva puta, Apple Watch će to detektirati i obaviti određenu radnju poput gašenja alarma ili odgovaranja na poziv.

Novi modeli Apple Watcha bit će dostupni za kupnju u ružičastoj, zlatnoj, srebrnoj, crnoj i crvenoj boji. Zbog Appleove ekološke politike, više nema kožnih remena. Cijena za novi Apple Watch Series 9 je 399 dolara.

Apple Watch Ultra 2

Uz obični Apple Watch Series 9, predstavljena je i nova generacija Apple Watcha Ultra koja također dolazi s novim S9 SoC-om, poboljšanim zaslonom čija svjetlina ide sve do 3000 nita te značajkom DoubleTap. Dodan je novi brojčanik koji koristi cijeli zaslon, a baterija bi trebala trajati do 36 sati prosječnog korištenja te do 72 sata u low power načinu rada.

Cijena za novi Watch Ultra 2 iznosi 799 dolara.

iPhone 15

Nakon dugotrajnog predstavljanja novih pametnih satova, Tim Cook se konačno prebacio na iPhone 15. Obični model, kao što je i najavljivano mjesecima, dobiva Dynamic Island, što znači da notch odlazi u – povijest. iPhone 15 može se pohvaliti Super Retina XDR zaslonom koji ima maksimalno deklariranu svjetlinu od 2000 nita. Obični iPhone 15 ima 6,1-inčni zaslon, a Plus 6,7-inčni. Oba su zaštićeni keramičkom zaštitom.

Dizajn kućišta je zaobljeniji, što znači da bi mobitel trebao bolje i čvršće ležati u ruci. No, to znači da nema više oštrih i ravnih rubova koji su nekim korisnicima bili izrazito atraktivni. iPhone 15 ima novi sustav kamera kojeg predvodi 48-megapikselni glavni senzor otvora blende f/1.6. Tu je i 12-megapikselni 2X telefoto senzor koji za snimanje videa ima značajku Continuous Zoom.

Foto 5 iphones

Apple se ove godine fokusirao na portrete koji bi, prema njihovim riječima, trebali biti najkvalitetniji do sada. Novi iPhonea 15 automatski će detektirati kada da uključi portretni način fotografiranja, tako da korisnik to više neće morati sam birati. Predstavljeno je i još nekoliko značajki, a poboljšana je i noćna fotografija, kao i HDR fotografiranje.

Foto iphone details

Kad je riječ o performansama, novi iPhone 15 koristi A16 Bionic SoC kakav je imao i prošlogodišnji iPhone 14 Pro. Baterija bi trebala trajati cijeli dan, a Apple posebice ističe da je baterija na iPhoneu 15 Plus. Koliko je točno povećanje kapaciteta u pitanju, nije rečeno. SoC dolazi s poboljšanim Ultra Widebandom, što bi trebalo rezultirati boljom FindMy funkcionalnošću.

Predstavljena je i Roadside Assistance via Satellite značajka koja omogućuje korisnicima da u situacijama bez signala zatraže pomoć ako im se, primjerice, pokvari automobil. Značajka je trenutno dostupna samo u SAD-u, ali uskoro bi se mogla proširiti i globalno, kao i Emergency SOS.

iPhone 15, kao što je i najavljivano, dobiva USB-C priključak. Dolazi u crnoj, plavoj, zelenoj, žutoj i ružičastoj boji. Cijena za početni model iPhonea 15 iznosi 799 dolara, dok cijena za početni Plus iznosi 899 dolara. Početni modeli, napominjemo, dolaze sa 128 GB interne pohrane.

iPhone 15 Pro

Tim Cook predstavio je iPhone 15 Pro i Pro Max koji sada imaju kućište od titana s PVD premazom. Zahvaljujući titanu, novi Pro modeli bit će najlakši do sada. Zasloni ostaju jednake veličine, 6,1 i 6,7 inča, ali su rubovi najtanji do sada, pa će se doimati većima.

iPhone 15 Pro i Pro Max dobivaju Action Button. Riječ je o gumbu smještenom s bočne strane koji omogućuje korisnicima da, primjerice, lakše utišaju zvuk na mobitelu, upale bljeskalicu, fotografiraju, aktiviraju Live Speech i još mnogo toga. Zaslon je ostao jednak prošlogodišnjim modelima, no Apple ističe novu Stand By značajku koja pretvara iPhone u – stolni sat.

Nadalje, novi iPhone 15 Pro i Pro Max imaju 3-nanometarski A17 Bionic Pro SoC s potpuno novim “pro-class” GPU-om. Apple tvrdi da se radi o najjačem mobilnom SoC-u na cijelom tržištu. Poboljšana je energetska učinkovitost, a posebno se ističe i podrška za Ray tracing, kao i dodani USB-C priključak.

Što se tiče igranja, iz Applea kažu da je iPhone 15 Pro “najbolja platforma za mobilne videoigre na svijetu”, ponajviše zbog značajki i performansi koje donosi A17 Bionic Pro. S druge strane, iPhone 15 Pro i Pro Max ima najbolji sustav kamera od svih Appleovih mobitela do sada. Glavni senzor ima 48 MP i daje oštre fotografije u svim uvjetima osvjetljenja.

Kao i kod običnih modela, iPhone 15 Pro također će imati mogućnost automatskog detektiranja portreta. Uz glavni senzor, tu je i 12-megapikselni 3X telefoto senzor na Pro modelu. iPhone 15 Pro Max dobiva 12-megapikselni 5x telefoto senzor od 120 mm. Poboljšan je i 12-megapikselni ultraširoki senzor, koji  sada može fotografirati i makro fotografije.

ProRes videozapisi mogu se snimati u 4K rezoluciji pri 60 FPS-ak, a predstavljena je i značajka Spatial Video koja dolazi samo s Pro modelima. 

Cijene u Hrvatskoj

Cijene u Hrvatskoj bit će oko 1050 eura za osnovni model od svega 128GB, oko 1200 eura za iPhone 15 Plus, oko 1300 eura za iPhone 15 Pro i oko 1450 eura za iPhone 15 Pro Max.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba