Statistika je poražavajuća: Eutanazirano 12.200 svinja, a lovci ‘riješili’ još 1200 grla divljači

KOLINJE: Ove godine ništa od omiljene seoske tradicije, a sve zbog afričke kuge

Objavljeno: 08.09.2023. zagorjeinternational

Na čak 631 gospodarstvu do 31. kolovoza utvrđena je afrička svinjska kuga, izvještava Agroklub. Tri gospodarstva nalaze se u Brodsko-posavskoj, dok su sva ostala gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Iz tog razloga ove jeseni klasične svinjokolje neće biti na spomenutim zaraženim područjima i tamo gdje se situacija detaljno nadzire.

– Bit će moguće proizvoditi kulen i druge suhomesnate proizvode u objektima koji su registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima, ne. Kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu proizvodnju – naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju, prenosi Glas Podravine

Otkrio je i kako je dosad eutanazirano oko 12.200 svinja, dok je prijavljeno i evidentirano 800 uginuća.

Za razliku od drugih zemalja gdje se pojavila afrička svinjska kuga, kod nas je prvi slučaj zabilježen na domaćoj, a ne na divljoj svinji. Unatoč tome, lovci su dobili naredbu o dodatnom odstrelu divljih svinja te je ‘riješeno’ 1200 grla divljači. 

Ministar je uvjeren da se zaraza s istoka zemlje neće širiti na područja drugih županija, a s vremenom ćemo se morati naučiti živjeti s ovim virusom i sigurnosnim mjerama koje su na snazi. Virus na suncu ugiba za pet dana dok u smrznutom obliku može preživjeti i do šest godina. Za njega nema cjepiva i lijeka te su to jedine metode kako se može spriječiti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba