NIKAD VIŠE: Ove godine, umjesto dosadašnjih 75, vozače očekuje čak 100 brzinskih ispita 

PRAVI OKTANSKI SPEKTAKL: Sutra kreće 12. Kärcher Rally Kumrovec. Sudjeluju čak 82 posade iz cijele Europe 

Objavljeno: 06.09.2023. zagorjeinternational

Ove godine ponovo nas očekuje spektakularan nastup, kako domaćih, tako i rally vozača iz raznih Europskih zemalja. Na cestama općina Kumrovec, Tuhelj, Desinić i Zagorska sela imati će pred sobom čak 100 brzinskih ispita po zavojitim i brdovitim cestama. Slijedi 12. po redu Kärcher rally Kumrovec. Juraj Šebalj, prošlogodišnji pobjednik Rok Turk iz Slovenije, trostruki Mađarski prvaci Andrasa Hadik i Krisztian Kertesz i hrvatska posada Šekuljica/Petrović, samo su neka od zanimljivih imena koja će se pojaviti na samome startu.

12. Kärcher Rally Kumrovec međunarodno je natjecanje koje organizira Auto klub “Delta Sport” iz Zagreba u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, općinama Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i Tuhelj te Termama Tuhelj. Termin održavanja je od 7. do 9. rujna.

Ispred organizacijskog odbora 12. Kärcher rallyja Kumrovec obratio se Dino Deljkić. 

Sve je spremno

– Velika priredba je pred nama, višemjesečne pripreme su završene i sve je spremno za sutrašnje otvaranje servisnog parka te početak natjecanja. Svima želimo uputiti dobrodošlicu u Kumrovec, Tuhelj, Desinić i Zagorska Sela odnosno Krapinsko – zagorsku županiju koja je prekrasna destinacija. Ovo je lokacija za poželjeti jer nudi spoj modernog sporta i kulturalno-gastro doživljaja – kazao je Deljkić dodavši kako se prati vremenska prognoza koja pokazuje lijepo vrijeme čime su zadovoljeni svi preduvjeti za oktanski spektakl.  


Direktor natjecanja Željko Štefanić izvijestio je da na natjecanju sudjeluju 82 postave iz Europskih zemalja. 

– 82 posade iz osam zemalja. Od 82 posade, zasigurno su najveći favoriti oni s najboljim automobilima, takozvanim ‘rally 2’ automobilima. Prošlogodišnji pobjednik Rok Turk koji dolazi iz Slovenije, ove godine sa startnim brojem jedan. Zatim mađarska posada Andrasa Hadik i Krisztian Kertesz koji su bili tri puta prvaci Mađarske i naravno ne smijemo zaboraviti i našu posadu koji su izuzetno brzi i poznaju staze i tu je njihova prednost. Stvarno prekrasna lista s vrlo dobrim automobilima i s vrlo dobrim vozačima. Stvarno impresivne brojke i imena i to nas veseli. Veseli nas i lijepo vrijeme koje nas čeka ovaj vikend u Kumrovcu. Samo natjecanje se ne razlikuje previše u odnosu na prošlu godinu, no digli smo broj brzinskih ispita sa 75 na 100. U petak sve počinje prvim brzinskim ispitom u Kumrovcu u dužini nešto više od dva kilometra koji će se odvijati od 14 do 16 sati. Zatim od 17.30 sati krećemo s dva nova brzinska ispita u Tuhlju, odnosno u Kumrovcu, a završavaju u Tuhlju – rekao je Štefanić, pa dodao:


– Između dva brzinska ispita imati ćemo zanimljiv program gdje ćemo ugostiti sve posade i raditi autograme s njima. Pozvali smo sve osnovne škole i vrtiće da nam se pridruže, a onda završavamo s noćnim brzinskim ispitom. Subota kao glavni dio kompletne priče započinje ceremonijalnim startom u muzeju “Staro Selo” u Kumrovcu, a održat će se tri puta po tri brzinska ispita – Desinić, Zagorska Sela i Kumrovec. Potom slijedi i proglašenje pobjednika u 17.30 sati u muzeju Staro Selo – najavio je Štefanić te pozvao publiku da se priključi i da dođe u čim većem broju, uz poštivanje svih uputa sudaca i službenog osoblja: 

– Ovaj rally se radi po standardu WRC-a. Volimo reći da je WRC u Kumrovcu mirni WRC. Želimo svima puno uspjeha i siguran rally – poručio je za kraj Štefanić.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt zadovoljan je što se u Kumrovec po 12. puta vraća ‘Kärcher rally’.

– Veselimo se što svake godine uspijemo proširiti tu priču. Dakle, počeli smo sa Zagorskim Selima, proširili na Desinić, tu je i Tuhelj, a već se vode razgovori da će se iduće godine proširiti na Sloveniju što bi doprinijelo atraktivnosti te međunarodne utrke. Kumrovec je spreman što se tiče ponude i ugošćavanja ljudi. Pokazali smo se kao dobri domaćini i za WRC utrku, dobivamo najbolje ocjene i najbolje smo ocijenjena destinacija WRC-a što nam je izuzetno drago čuti – rekao je načelnik Šplajt te dodao da to pokazuje iznimnu sposobnost organizacije velikih evenata u Općini, ali i cijeloj Županiji.

– Ovo je jedna od najvećih ‘priredbi’ koja služi promociji, ne samo Kumrovca i Zagorja, nego i cijele Hrvatske – dodao je Šplajt i pozvao sve da već sutra, pa do subote, dođu na utrku.



Slijedi spektakl

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak naglasila je da je sve spremno i iz sigurnosnog aspekta. 

– Pred nama je već tradicionalna utrka rallyja, svi sve znamo. Vremenske prilike su idealne isto kao i ostali uvjeti. Spremni smo ugostiti rally na 10,92 kilometara odlične staze za oktanski spektakl – poručila načelnica Krivec Jurek najavivši kako će biti vrlo uzbudljiva tri brzinca koja se voze kroz općinu Zagorska Sela.  

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin dodao je kako je ovo izuzetno bitan događaj jer je poznat i van granica Hrvatske.

– Ovdje dolaze ljudi iz brojnih država, stoga nam je posebno drago što sada, već drugu godinu zaredom, i Desinić sudjeluje. Čut će se nadaleko za sve nas koji sudjelujemo i to nam je posebno važno. Drago nam je da naša Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela radi na tome da sve prođe što bolje, a to onda itekako doprinosi razvoju i promociji turizma. Mi smo obišli lokacije i ljude na onim dijelovima kuda će utrka prolaziti i svi su spremni – poručio je načelnik Škreblin. 

Župan Željko Kolar najprije je uputio čestitke Auto klubu “Delta Sport” na sjajno odrađenom poslu tijekom godina, a onda i zahvalio što ovakva utrka prolazi upravo Krapinsko – zagorskom županijom.

– To nas čvrsto postavlja na svjetsku kartu auto-moto sporta, a to je nešto što mi kao promociju ne možemo platiti nikakvim novcem, nego jedino na način da budemo dobri domaćini, podrška organizatorima, te da ponudimo dodatne sadržaje koji su potrebni da taj užitak bude kompletan – rekao je župan Kolar te dodao da je uvjeren da će sve proći sjajno. 

Razlike

Za publiku koja nije toliko sklona automobilizmu, Štefanić je objasnio razliku između WRC-a i ovog rallyja.

– Klasa WRC je zatvorena priča tvorničkih momčadi samo za sebe. Znači oni mogu nastupati samo na WRC natjecanjima, ali do toga je sve ono što mi nudimo u Kumrovcu i sada ih pozivamo da dođu, da nam daju podršku. Ulažemo jako puno truda, vremena i energije – kazao je Štefanić, pa nastavio o interesu ljudi:

– Nadamo se da se zanimaju. Naravno, neusporedivo je to s WRC-om, kada gledaju ‘crème de la crème’ svjetskog automobilizma. Tada im Rally Kumrovec ne može biti toliko zanimljiv. Moramo prvo početi pratiti naša natjecanja, davati podršku našim natjecateljima i našim posadama kako bi i oni mogli pronaći partnere koji će ih podržati tako da i oni jednog dana nastupaju kako bi i oni mogli jednog dana nastupati u WRC-u – završio je Željko Štefanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba