OTVORENJE IZLOŽBE: Povodom 30. obljetnice Gradske galerije, počasni građanin Božo Biškupić darovao 198 grafičkih listova

“Krapina je grad u kojem se čuva tradicija i kultura, ne samo županije, već i cijelog hrvatskog naroda”

Objavljeno: 03.09.2023. zagorjeinternational

Kako smo ranije izvijestili, prilikom otvorenja 58. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, ministrica Nina Obuljen Koržinek u govoru je posebno istaknula jednog gosta u publici. Radilo se o bivšem ministru Boži Biškupiću koji uz to što je za svoje zasluge postao počasni građanin Krapine i dalje podržava kulturu u gradu. Te je njegov dolazak bio vezan uz vrijednu donaciju Galeriji grada Krapine upravo iz zbirke ‘Biškupić’.

Sama Galerija grada Krapina otvorena je prilikom 800 obljetnice spominjanja Grada, a o kakvoj se točno donaciji radi, povodom 30 obljetnice govorila je ravnateljica Grozdana Pavlović.

– Svojim angažmanom nam je od uvijek pomagao gospodin Božo Biškupić, a sad naj je darovao vrijednu donaciju bibliofilskih izdanja, i to 198 grafičkih listova koje smo danas izložili kod nas u Galeriji. Radi se o grafičkim radovima nastalima prema stihovima pjesnika Luke Paljetka koji nam je ukazao čast doći na otvorenje te izrecitirati pjesme vezane na nastala djela. Zaista ima velik broj autora grafika, preko stotinu njih smo popisali u katalogu – rekla je ravnateljica Pavlović.

Čast je upoznati posjetitelje s važnosti donacije, ali zahvaliti njenom darovatelju pripala je kustosici Vesni Kunštek koja je ovom prilikom posebno istaknula darežljivost i strast Bože Biškupića.

– Predanost supružnika Biškupić umjetnosti i kulturi posta je iskra koja je obogatila Krapinu neprocjenjivim darom umjetničkih knjiga i grafičkih mapa. Radi se o 11 bibliografskih izdanja u tehnikama bakroreza, akvatinte, linorez i suhe igle nastalih od 1995 pa sve do danas u ediciji zbirke Biškupić koja je osnovna 1972. Godine. Uz darovano izdanje, izložena je i gostujuća izložba grafičkih mapa Tomislava Buntaka objavljena u ožujku ove godine. Sve to nas podsjeća na moć umjetnosti da poveže generacije, prenosi emocije i priče te obogaćuje našu svakodnevicu – kazala je kustosica Kunštek dodavši kako će velikodušnost Bože Biškupića inspirirati buduće generacije da cijene i podržavaju umjetnost  te da se aktivno uključe u održavanje baštine.

Koliko ovaj dar znači za Krapinu, ali i širi sjeverozapad zemlje svjestan je i gradonačelnik Gregurović.

– Uz Festivalsku dvoranu, Galerija je postala kulturna i umjetnička duša grada. Zbog toga mi je posebno zadovoljstvo danas kad slavimo 830. rođendan pozdraviti najzaslužnije čovjeka za ono što Krapina danas ima. Bez obzira na to što više nije ministar on naš prekrasan grad i dalje pomaže i daruje – rekao je Gregurović te zauzvrat dao Zahvalnicu Boži Biškupiću.

A sam muzeolog i kolekcionar Božo Biškupić s okupljenima je podijelio razlog zašto mu je Krapina posebno draga.

– Nalazimo se u jednom od naših najstarijih gradova i upravo tu se čuva kultura i baština. Uvijek je potrebno to dodatno istaknuti jer nije ta spomenuta kultura samo grada ili županije već se tu čuva kultura hrvatskog naroda – kazao je Biškupić dodajući poziv da Grad počne pripremati papire za EU fondove jer je potrebna veća zgrada za sve umjetničine koje zaslužuje.

Izložbu je danas u Krapini otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je teško govoriti nakon što je Luka Paljetak pročitao svoje pjesme.

– Zbirka Biškupić je jedan fenomen u hrvatskoj kulturi, a nedavno smo proslavili 50. obljetnicu i nije slučajno zaštićena kao kulturno dobro. Jedna je od onih zbirki čije se novo izdanje ili kulturni proizvod s nestrpljenjem iščekuje – rekla je ministrica Obuljen Koržinek te se s veseljem pridružila obilasku izložbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba