KRAPINA: Danas je i službeno započeo 58. Tjedan kajkavske kulture - sve oduševio Dječji korzo

GREGUROVIĆ: Kaj nije samo riječ, već je naša povijest i tradicija te baština, ali i način života

Objavljeno: 03.09.2023. zagorjeinternational

Posebno svečano je danas u prijestolnici Krapinsko – zagorske županije, ali i centru kajkavske kulture i jezika. Iako je program, pogotovo sportski, već krenuo,službeno otvorenje 58. Tjedna kajkavske kulture bilo je rezervirano za one najmlađe koji su pokazali kako za održavanje baštine Zagorja nema straha.

Način života

Dobrodošlicu na krapinski ‘najvažniji’ Tjedan zaželio je okupljenima, domaćin, gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović, istaknuvši važnost generacijskog pogleda na tradiciju.

– Kaj nije samo riječ, već je on naša povijest i tradicija te baština, ali i način života. Upravo je na svima nama da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali isto tako da generacija koji će doći nakon nas nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i domovinu – kazao je gradonačelnik Gregurović izrazivši nadu daljnjeg druženja i uživanja kroz cijeli tjedan.

Čast otvorenja festivala, kako to i priliči ovako važne manifestacije pripalo je ministrici kulture i izaslanici premijera Andreja Plenkovića Nini Obuljen Koržinek, koja je istaknula važnog posjetitelja u publici.

– Ministarstvo godinama podržava i potiče program Tjedna kajkavske kulture i zato mi je drago da ovdje mogu pozdraviti bivšeg ministra Božu Biškupića koji je svojim radom i angažmanom pomogao pokrenuti brojne programe u Zagorju pa nije čudo što je izabran za počasnog građanina Krapine. Mi smo samo nastavili utabanim stazama – poručila je prilikom otvorenja ministrica pohvalivši širenje festivala na sve vidove umjetnosti. Uz to, ministrica je kazala kako uskoro ide u proceduru Zakon o jeziku gdje regionalne specifičnosti imaju važno mjesto.

Izložba likovnih radova

Činjenice koliko je važna mladost u održavanju tradicije i kulture svjesni su u organizaciji pa je tako danas također otvorena izložba učeničkih likovnih radova na temu pejzaža, licitara i tradicionalnih igračaka. Na izložbu se prijavio veliki broj učenika kako je to istaknuo tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina.

– Najmlađi su osudio bi se reći najvrjednije jer cijele godine pripremaju literarne, likovne i glazbene uratke koji u Tjednu kajkavske kulture prezentiraju pod vodstvom svojih mentora. U manifestaciji sudjeluje više od 115 škola iz cijelog kajkavskog govornog područja, a ove godine smo dobili i neke radove izvan njega, od Gorskog Kotara do zapadne Slavonije – kazao je Novina dodavši kako je pristiglo 700 radova, pa je odabir njih 272 bio težak posao.

 

Održavanje ovog festivala po 58. puta daje sigurnost u njegovu kvalitetu, mišljenja je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina.

– Pokušavamo svake godine napraviti nešto novo i dodati sadržaj kako bi pokazali posjetiteljima što je to kajkavski način života. Mislim da u tome uspijevamo, a dokaz je ova današnja izložba dječjih radova jer kad klinci crtaju zagorske motive s toliko ljubavi onda nema brige za budućnost – poručio je Novina.

Ispred ocjenjivačke komisije i Pučkog otvorenog učilišta Krapina okupljenima se obratila vesna Kunštek koja je istaknula značenje izložbe za same izlagače, odnosno djecu.

Dječje stvaralaštvo

– Izložba dječjeg likovnog stvaralaštva čini neprocjenjiv dio dječjih svečanosti posvećeno kajkavskom jeziku. Ovo je trenutak kad djeca donose svoje ideje i maštovite vizije te ih prenose na papir kako bi podjeli s nama unutarnju svijet. Tema ovogodišnjeg natječaja zagorski pejzaž, licitari i tradicionalne igračke pružila je mladim umjetnicima da istraže bogatu kulturnu baštinu našeg kraja i prenesu kroz svoje umjetničke interpretacije – kazala je Vesna Kunštek dodavši kako ova manifestacija potiče i kritičko razmišljanje kod djece.  

O samom broju prijavljenih radova osvrt je napravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ova izložba je već pitanje prestiža za kajkavsko govorno područje, tko će se od škola javiti  i čiji će radovi biti izabrani za samu izložbu. Likovni radovi iz 63 škole će biti danas ovdje predstavljene iz cijelog govornog područja RH. Pejzaži kajkavskog kraja, licitari i drvene igračke koji su bili motif za same slike je sve ono što Zagorje predstavlja, čime se ono identificira i čime se ono štitimo našu kulturu i baštini – kazao je župan Kolar te dodao što zapravo znači Tjedan kajkavske kulture za Zagorce:

– Krapina je bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, naše kajkavske kulture i naše baštine i 58. Krapinski festival i 59 raznih izložbi predstava manifestacija unutra Tjedna će obilježiti ovu godinu. Naravno da poznati izvođači okupljaju najveći broj gostiju međutim ono što nasmijemo mi zaboraviti su upravo ovi programi koji su vezani za tradiciju i očuvanje jezika, ključni kako bi kajkavska kultura živjela i dalje – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba