Pet žena uspješno je punih šest mjeseci pružalo potporu i pomoć starijim sumještanima

PETROVSKO: Konferencijom obilježen završetak 65 tisuća eura hvalevrijednog projekta ‘Zaželi’

Objavljeno: 22.08.2023. zagorjeinternational

Spojiti ugodno s korisnim uvijek je cilj, a kad se to uspije na korist starijih osoba ono daje jednu novu dimenziju društvu. Upravo su to uspješno proveli kroz projekt ‘Zaželi za Petrovsko’ njezin nositelj, Udruga “Kaj” s partnerima Općinom Petrovsko, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Krapina i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Krapina.  

Kroz sam projekt koji je financiran u 100 posto iznosu iz Europskog socijalnog fonda, odnosno s 65.618,15 eura, proteklih šest mjeseci radilo je pet žena, pripadnica ciljane skupine sa starim osobama. Pružale su im usluge podrške i potpore i to za čak 30 krajnjih korisnika te su im podijelile 168 paketa osnovnih higijenskih potrepština. Uz to, održane su i dvije javne tribine s predstavljanjem ciljeva i rezultata projekta te su izrađeni promotivni materijali kako bi projekt dobio na vidljivosti.

Ispred udruge “Kaj” – Petrovsko obratila se je okupljenim na konferenciji predsjednica Monika Poslončec.

– Ovo je prilika za zahvaliti našim radnicama, ženama koje su se ovih šest mjeseci brinule o našim starijima. One su ih bodrile, pomagale u svim njihovim životnim aspektima za koje su im bile potrebne – rekla Poslončec izrazivši pritom zahvalu Općini, HZZ i Hrvatskom zavodu za socijalni rad te nadu kako ovo neće biti posljednje faza. Uz to, je dodala kako bi nastavak projekta trebao trajati tri godine, a novitet će biti mogućnost zapošljavanja muškaraca, no nije još definirano na kojim poslovima.

Ovom prilikom voditelj projekta Ivan Šanjug istaknuo je dojmove dobivene na terenu.

– Bilo je veliko zadovoljstvo, barem s moje strane, pripomoći na projektu. Opći dojmovi su odlični, a korisnici bili vrlo zahvalni i sretni. Uglavnom najveći problem je bio što je projekt trajao samo pola godina te je sad najveći problem što će morati čekati da projekt nanovo krene jer su se stvarno na to navikli – kazao je Šanjug dodavši kako bi bila šteta ne iskoristi novac iz EU za nastavak pomoći starijima.

Ispred Zavoda za zapošljavanje područni ured Krapina Vesna Hriberski osvrnula se na težinu zadatka koje su žene imale ispred sebe.

– Lijepo je svjedočiti završetku još jednog projekta i treba čestitati svim sudionicima. Ženama, koje su radile kroz projekt, se posebno zahvaljujem. Ovaj projekt se pokazao vrlo dobrim, kako za zapošljavanje žena tako i za korisnike jer im je pružena pomoć u njihovom domu. Nije bilo sve jednostavno, bilo je zahtjevnih situacija, ali savladalo se – poručila je Hriberski te uz čestitku dodala želju za skorim početkom dužeg projekta.

Koliko je ovaj projekt važan najbolje može posvjedočiti ispred Područnog ureda za socijalni rad Dunja Horvat, a kojeg korisnici još uvijek znaju kao Centar za socijalnu skrb.  

– Hvala i pridružujem se čestitkama na završetku projekta. Mi smo glas krajnjih korisnika i kroz svakodnevni rad s njima znamo koliko im je projekt ‘Zaželi’ bitan te vrlo često imao upite baš za njega. Naša prava u sustavu su vezana uz određene imovinske cenzuse tako da je projekt neopisiva pomoć i podrška u svakodnevnom funkcioniranju – zaključila je Horvat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba